HTML

Memento70

A Memento70 a kormány által kiírt Civil Alap pályázaton elnyert támogatásokat visszautasító szervezetek és személyek szövetsége. Célunk, hogy Magyarországon és a határokon túl lehetőséget biztosítsunk minden zsidó és nem zsidó szervezetnek és személynek arra, hogy támogatásukkal mozgalmunk mellé állva kifejezhessék független véleményüket. A hiteles, méltó megemlékezés mindannyiunk ügye. Mi tisztán emlékezünk. http://www.memento70.hu/ 11707024-20386324

Friss topikok

Címkék

1914 (1) Angelo Rotta (1) ártatlanok (1) Aschner Lipót (1) Auschwitz (5) Bajcsy-Zsilinszky Endre (1) Basch Andor (1) Bechtold Károly (1) bemutatkozás (1) betiltottak (2) Bródy Imre (1) Bródy Sándor (1) bródy sándor (1) Carl Lutz (2) csillagosházak (1) d-day (1) Dachau (1) deportálás (4) Eichmann (1) életmenete (1) első (1) emlékezés (1) Farkas István (1) felújítás (2) fénykép (1) Fenyő Miksa (3) foci (1) Fradi (1) Frankl Antal (1) FTC (1) Gaál Béla (1) Gárdi Jenő (1) Glück József (1) Gusztáv király (1) győr (1) György Oszkár (1) hanoar (1) Herzl Tivadar (1) holokauszt (35) Horthy (1) Horthy Miklós (1) I. világháború (1) irodalom (1) Izrael (1) június 6. (1) Karácsony Benő (1) Kasztner-zsidók (1) kiállítás (3) Lakner Artúr (1) levél (1) Lőw Imanuel (1) Lőw Immánuel (1) Magyar Színházi Társaság (2) megem (1) megemlékezés (9) Meseautó (1) Molnár Ferenc (1) moson (1) munkaszolgálat (1) normandia (1) nyíregyháza (1) OMIKE (1) orvos (1) Pécs (2) Petschauer Attila (1) Pius pápa (1) program (9) Radnóti Miklós (1) Révész Béla (1) Rós Hásáná (1) rózsaszín háromszög (1) Sárvár (1) Scheiber Sándor (1) sopron (1) sport (1) Szabadkay József (1) Szatmárnémeti (1) szeged (1) Szentes (1) szeperno (1) színház (2) szombathely (1) tábori levelek (1) tag (3) történelem (2) túlélő (2) új év (1) UTE (1) Üvegház (1) üvegház (1) vers (2) videó (5) Wallenberg (1) Weiner László (1) Weiner Leó (1) Weisz Árpád (1) Címkefelhő

Lehulló falevelek…

2014.06.29. 19:42 :: memento70

„Mire a falevelek lehullanak, győztes katonáim itthon lesznek!”

Ezt a mondást Vilmos császárnak tulajdonítják, aki ezzel a mondattal küldte a harctérre katonáit. Ebben a háborúban vett részt az Osztrák-Magyar Monarchia is, a maga soknemzetiségű katonáival.

1914. június 28-án Szarajevóban lett merénylet áldozata Ferenc Ferdinánd főherceg, trónörökös és felesége, ami adta a casus bellit a hadüzenethez. Igaz az is, hogy ekkor már egy ideje a háborúra készült Európa, mindenki tudta, hogy ez rövidesen bekövetkezik.

A háború minden borzalmát átélték a hadviselő felek, szinte alig akadt olyan család, bárhol is éltek, bármely országban, ahol ne gyászoltak volna hősi halottat.

Budapest-Hosok2.jpg

A háború kitörésekor mindenhol, minden országban kitörő lelkesedéssel vették a hadbalépést, szinte mindenki úgy érezte, hogy ebben az ütközetben képesek megmutatni, hogy mennyire hű fiai a hazájuknak.

Ám a hűségnek súlyos ára volt, hiszen a háborúnak 19 769 102 halottja volt, katonák és civilek egyaránt. A háború teljesen átrajzolta Európa politikai térképét, országok szűntek meg, születtek, a közgondolkodás is teljesen átalakult.

A haza iránti hűség volt az iránymutató az akkori Osztrák-Magyar Monarchiában, így többek között az alig pár éve teljes jogú állampolgárok, a magyarországi zsidók számára is. Volt lehetőségük arra, hogy bebizonyítsák, érdemes voltak a befogadásra, még akkor is, ha ez a befogadás megkésett volt és furcsa skizofrén helyzetbe hozta az országot és annak zsidó polgárait is egyaránt.

Az I. világháborúban tehát a teljes ország, minden polgár szerepet vállalt, a rengeteg áldozat között számos zsidó polgár akadt. Ők voltak azok, akik a harcban teljes jogú tagjai voltak a hadseregnek, ugyanakkor az is igaz, hogy azért nem lehetett teljes a katonai karrierjük, az előmeneteleknél igenis számított, hogy ki honnan jött. A világháború után, amikor elkezdték a számos hősi emlékművet felépíteni, voltak olyan helyek, ahol „lemaradtak” a zsidók neve. Mindezek mellett az is igaz, hogy Budapesten a Kozma utcai zsidó temetőben több mint 300 síremlék van, ahol I. világháborús zsidó származású zsidó katonák nyugszanak.

Egyébként egészen fantasztikus, műemlékileg, temetőtörténetileg érdekes, hiszen a héber nevek mellett Nagy-Magyarország térképe, s a Hiszekegy és a Pro Patria felirat is szerepel ezeken a síremlékeken. Egészen érdekes síremlékek vannak a Farkasréti zsidó temetőben, de a Salgótarján úti temetőben is akadnak háborús síremlékek. Ahogy a Hősök temploma is az I. világháború zsidó katonáinak emlékére épült meg.

Tehát, amennyire kiszorultak a világháború utáni mindennapos megemlékezésekből a magyarországi zsidók, a saját közösségükön belül megemlékeztek a hősi halottakról.

Különösen érdekes, hogy zsidó írók mit gondoltak a háborúról, annak eseményeiről, még akkor is, ha Szomory regényének a Harry Russel-Dorsan a francia hadszíntérről címűnek, éppen az adja az érdekességét, hogy írója egyáltalán nem vett részt a háborúban. Ugyanakkor Molnár Ferenc, még ha „csak” közel egy éven át volt tudósító, pontosan adta vissza a háború értelmetlenségét:

„Sírokat láttam a hó alatt. Vért láttam az erdőben. Szétrobbantott házakat, beteg huszárokat, fenyőlom alatt a háború szemétjét, ami most a fél világot borítja: üres konzervskatulyákat és rengeteg véres rongyot, alsóruhát… és megint kereszteket a hóban.”

molnar.jpg

Érdemes megemlíteni Markovits Rodiont is, aki a harmincas évek egyik legnagyobb hazai és külföldi könyvsikerét érte el a Szibériai garnizon című művével.

Molnár Ferencnek külföldön, Markovits Rodionnak Romániában, míg Szomory Dezsőnek Budapesten, a csillagos házban kellett megélnie, hogy műveiket betiltsák. A m. kir. minisztérium 10 800/1944. M.E. számú rendelete, a magyar szellemi életnek a zsidó szerzők írói műveitől való megóvása tárgyában címet viselte.

A Memento70 program azért jött létre, hogy felhívja mindenki figyelmét közös értékeinkre!

www.memento70.hu

 

2 komment

Címkék: 1914 I. világháború Molnár Ferenc

A bejegyzés trackback címe:

https://memento70.blog.hu/api/trackback/id/tr276452979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tisztapista 2014.06.30. 07:35:44

aaaand the Winter is coming…

Ez volt az igazi Game of Thrones

Bbogas 2014.06.30. 15:19:18

"A haza iránti hűség volt az iránymutató az akkori Osztrák-Magyar Monarchiában, így többek között az alig pár éve teljes jogú állampolgárok, a magyarországi zsidók számára is."

Azért ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni Szekfű Gyula Három nemzedék-ének idevágó részeit...
süti beállítások módosítása