HTML

Memento70

A Memento70 a kormány által kiírt Civil Alap pályázaton elnyert támogatásokat visszautasító szervezetek és személyek szövetsége. Célunk, hogy Magyarországon és a határokon túl lehetőséget biztosítsunk minden zsidó és nem zsidó szervezetnek és személynek arra, hogy támogatásukkal mozgalmunk mellé állva kifejezhessék független véleményüket. A hiteles, méltó megemlékezés mindannyiunk ügye. Mi tisztán emlékezünk. http://www.memento70.hu/ 11707024-20386324

Friss topikok

Címkék

1914 (1) Angelo Rotta (1) ártatlanok (1) Aschner Lipót (1) Auschwitz (5) Bajcsy-Zsilinszky Endre (1) Basch Andor (1) Bechtold Károly (1) bemutatkozás (1) betiltottak (2) Bródy Imre (1) bródy sándor (1) Bródy Sándor (1) Carl Lutz (2) csillagosházak (1) d-day (1) Dachau (1) deportálás (4) Eichmann (1) életmenete (1) első (1) emlékezés (1) Farkas István (1) felújítás (2) fénykép (1) Fenyő Miksa (3) foci (1) Fradi (1) Frankl Antal (1) FTC (1) Gaál Béla (1) Gárdi Jenő (1) Glück József (1) Gusztáv király (1) győr (1) György Oszkár (1) hanoar (1) Herzl Tivadar (1) holokauszt (35) Horthy (1) Horthy Miklós (1) I. világháború (1) irodalom (1) Izrael (1) június 6. (1) Karácsony Benő (1) Kasztner-zsidók (1) kiállítás (3) Lakner Artúr (1) levél (1) Lőw Imanuel (1) Lőw Immánuel (1) Magyar Színházi Társaság (2) megem (1) megemlékezés (9) Meseautó (1) Molnár Ferenc (1) moson (1) munkaszolgálat (1) normandia (1) nyíregyháza (1) OMIKE (1) orvos (1) Pécs (2) Petschauer Attila (1) Pius pápa (1) program (9) Radnóti Miklós (1) Révész Béla (1) Rós Hásáná (1) rózsaszín háromszög (1) Sárvár (1) Scheiber Sándor (1) sopron (1) sport (1) Szabadkay József (1) Szatmárnémeti (1) szeged (1) Szentes (1) szeperno (1) színház (2) szombathely (1) tábori levelek (1) tag (3) történelem (2) túlélő (2) új év (1) UTE (1) üvegház (1) Üvegház (1) vers (2) videó (5) Wallenberg (1) Weiner László (1) Weiner Leó (1) Weisz Árpád (1) Címkefelhő

A zsidó álam megálmodója – Herzl Tivadar

2014.07.03. 07:55 :: memento70

„A világ visszhangzik a zsidók elleni gyűlölet zajától, és ez a szunnyadó gondolatot felkelti.

Nem találok fel semmi újat, ezt mindenek előtt és fejtegetéseim minden egyes pontjánál kifejezetten szem előtt kell tartani. Nem találom fel sem a zsidók történelmivé vált helyzetét, sem az orvoslás eszközeit. Az általam tervezett építmény anyagi alkatrészei a valóságban léteznek, kézzel foghatóak; mindenki meggyőződhet erről. Ha tehát a zsidókérdés megoldásának ezt a kísérletét egy szóval akarják jellemezni, úgy nem szabad azt "fantáziának", hanem legfeljebb "kombináció"-nak nevezni.”

herzl2.jpg

Sajátos pályafutást tudhatott magáénak Herzl Tivadar, a cionista mozgalom megalkotója, a zsidó állam megálmodója. Pesten született 1860-ban, szülőháza helyén jelenleg a zsinagóga egyik szárnya és az abban levő Zsidó Múzeum található. Herzl családja hagyományos zsidó szellemben élt. 18 éves volt Herzl Tivadar, amikor családjával Bécsbe költözött, itt folytatta jogi tanulmányait, mellette újságíróként dolgozott. A Neue Freie Presse munkatársaként dolgozott, elsősorban színházi cikkeket írt.

Egy ideig ő is az asszimilációban kereste a zsidóság sorsának jobbrafordulását, a békés egymás mellett élés jegyében, azonban először Bécsben találkozott a polgárosodó zsidósággal szembeni egyre növekvő ellenérzésekkel, ez megváltoztatta szemléletét.

herzl.jpg

1894-ben, mint újságíró ismerkedett meg a Franciaországban zajló Dreyfus perrel. A per, valamint az azt követő antiszemita megnyilvánulásoknak köszönhetően kezdett el foglalkozni a zsidó állam gondolatával. Herzl Tivadar rájött, a zsidógyűlölet a társadalom megváltoztathatatlan tényezője, melyet az addig kialakuló asszimiláció sem képes megoldani. Herzl ráébredt arra, hogy a XIX. század végi Európában, teljesen mindegy, hogy annak keleti, vagy nyugati felén élnek zsidók, az ő problémájuk nemzeti szintűvé vált. Ennek megoldására csakis egy egységes zsidó állam létrehozása lehet az egyedüli cél. Természetes volt számára az is, hogy ezt az akaratot csak és kizárólag a vezető hatalmak hozzájárulásával lehet megoldani.

1896-ban adta ki „A zsidó állam” című művét, mely megalapozta az egységes zsidó állam gondolatát.

Érdekes, hogy unokatestvére, Heltai Jenő, amikor Herzl beszélt neki elképzeléseiről azt mondta neki, hogy ő akármi is történik, megmarad magyar írónak, mert ez a világ legszebb nyelve, Pest a világ legszebb városa. Később neki is el kellett hagynia szeretett városát, új nyelven kellett írnia, beszélnie.

Herzl elképzelése szerint a megszületendő a zsidó állam semleges, világi jellegű ország lehet. Külön foglalkozott ennek az államnak a állam politikai rendszerével, a bevándorlással, törvényeivel, de nem hagyta figyelmen kívül az állam és a vallás viszonyát sem. Kevés gondolat lett ilyen nagy hatással Európa és a világ zsidóságára. Ennek eredményeként 1897-ben került megrendezésre Bázelben az első cionista kongresszus. A küldöttek egyik legfontosabb dolga volt a cionizmus fogalmának meghatározása volt. "A cionizmus olyan otthont akar teremteni a zsidó népnek Palesztinában, amely a törvény védelme alatt áll."

A kongresszuson létrehozták a Cionista Világszervezetet, melynek első elnökévé Herzl Tivadart választották. 1897 és 1902 között létrehozták a Zsidó Nemzeti Alapot, és a mozgalom újságját, a Die Welt-et.

Herzl több európai nagyhatalom képviselőjével tárgyalt Erec Izrael megalakulásáról és földrajzi meghatározásáról, igyekezett rábírni a török szultánt, hogy adjon ki egy chartát a zsidó állam Erec Izraelben (Palesztina) való megalapításáról. 1902-1904 között a britekkel tárgyalt arról, hogy a zsidó államot Cipruson, esetleg a Sínai-félszigeten alapítanák meg. Az egyetlen ajánlat, amit a britektől kapott, azonban az volt, hogy a zsidók létrehozhatnak egy független államot a kelet-afrikai Ugandában. Herzl 1903-ban Oroszországba látogatott, ahol az ottani zsidóság szorongatott állapota, valamint a kisinyovi pogrom hatásai mély benyomást tettek rá. Az orosz kormány segítségét kérte, hogy az orosz zsidókat át tudják telepíteni Erec Izraelbe. 1903-ban a hatodik cionista kongresszuson Herzl előterjesztette a britek ajánlatát, melyet heves tiltakozások, és hatalmas felháborodás övezett – a szervezet pedig majdnem feloszlott. 1905-ben végleg elutasították az ugandai elképzelést.

Herzl Tivadar 1904. július 3-án Bécsben, tüdőgyulladás és szívelégtelenség miatt elhunyt. Földi maradványait – végakaratának megfelelően – az állam megalapítása után, 1949-ben szállították Izraelbe. Nevét egy város is őrzi, Herclija, az egyik legfejlettebb város Izraelben.

ben-gurion-1948.JPG

Izrael Állam kikiáltása a fényképe alatt történt meg.

„Én magam feladatomat befejezettnek tekintem ennek az iratnak a közzétételével. A szót újból csak akkor ragadom meg, ha figyelemre méltó ellenfelek támadásai arra késztetnek majd, vagy ha arról lesz szó, hogy előre nem látott kifogásokat cáfoljak meg, tévedéseket oszlassak el.

Nem helyes még ma, amit mondok? Megelőztem talán koromat? Nem elég súlyosak még a zsidók szenvedései? Látni fogjuk.

Maguktól a zsidóktól függ tehát, hogy ez az államirat egyelőre csak egy államregény marad-e. Ha ez a nemzedék még túl poshadt, támad majd egy másik, magasabb, jobb nemzedék. A zsidók, akik akarják, megteremtik államukat, és azok meg fogják érdemelni.”

Akár a Memento70 is választhatta volna alapgondolatul Herzl sorait.

„Ha holmi egyes egyén vállalkozásáról lenne szó, meglehetősen őrült gondolat volna,- de ha sok zsidó egyszerre fog hozzá, úgy tökéletesen ésszerű az ügy és megvalósítása semmi említésre méltó nehézségbe nem ütközik.”

Amennyiben Te is úgy gondolod, hogy az összefogásnak lehet eredménye, támogassad a Memento70-et.

 

18 komment

Címkék: Izrael Herzl Tivadar

A bejegyzés trackback címe:

https://memento70.blog.hu/api/trackback/id/tr846469535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2014.07.04. 15:17:24

A tárgyilagosságot, mint tényezőt érdemes szem előtt tartanunk akkor is, ha éppen olyan dolgokról beszélün, amelyek kissé "bántanak" bennünket. Értem itt például, hogy mikor a magyarokat szapulják szerte a világon (néha bizony megteszik), akkor kényszeredetten bólogatnom kell (miközben persze hangoztatom, hogy magyar vagyok) és tárgyilagosan elismerem a rossz oldalt. Ez szükséges az önismerethez, a teljes színvalláshoz.
Azonban.
A zsidók tényként szeretik híresztelni, hogy mindenki csak bántja meg üldözi őket, senki sem kedveli a fajtájukat. Ez eddig rendben is volna, ezek tények. Mára már teljesen megváltoztathatatlanok.
De.
Azért időnként érdemes lenne hozzátenni, miközben sirdogálunk, hogy mi az oka az üldözésnek és a megvetésnek. Pontosan úgy, mint mikor magyarként szembesülnöm kell vele, hogy a magyarokra sokszor rossz fény vetül, zsidóként el kellene már ismernünk a zsidóságot ért bántalmazások okát.
Amint ez létrejön, amint őszinte és megbánó lesz a zsidó, változik a világ.

A cikkhez.
A világ népeinek teljesen természetesnek kell venniük, hogy ha a zsidó akar valamit, akkor hiába a könyörgés, ész érvek, pénz vagy bármi fellebbentése, a zsidó makacs és ha kell ölni képes az elveiért. Ezért történt meg az, hogy 1948-ban végül a maguk által kinézett földdarabot kapták meg (aminek a kétszeresénél járnak már, vagyis hízlalni tudták az állam területét, méghozzá nem úgy, mint a hollandok, hogy a vízből vettek el, hanem egy másik államból), hiszen előtte már fel lett nekik ajánlva pár érdekes sziget, földdarab vagy országrész. Bárhová mehettek volna, bárhol alapíthattak volna vérre éhes "demokráciát", de nekik az a darabka föld kellett, ahol (tudták ezt jól már akkor is) soha nem lesz nyugtuk, nyugalom vagy béke.
Okos.
Sajnálhajuk, hogy a világ egyik legnagyobb vezetőjének terve végül nem sikerült, mert valamikor a múlt század 50-es vagy 60-as éveiben a zsidók végre rendesen össze lettek volna írva/gyűjtve és ki lettek volna rakva amott Madagaszkár szigetén - hadd építsék a sajátjukat, nem zavarva az emberiséget többé.

Jöhet a fikázás.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.07.04. 15:31:23

Herzl úr jól látta a helyzetet: a zsidókkal nem tudnak együtt élni az európai kultúrnemzetek, és általában sem tud együttélni egy kultúrnemzet egy törzsi nemzettel. A konfliktus feloldása pedig csakis úgy lehetséges békés eszközökkel, ahogy azt Herzl úr kitalálta. Az asszimiláció nem működött, a zsidó zsidó maradt.

75. Vladys 2014.07.04. 15:41:52

Ha elfogadták volna Ugandát mindenkinek jobb lenne.

Alick 2014.07.04. 15:52:22

Először is, az askenázi zsidóknak mi közük is van az ószövetségi törzsekhez?!

J.László 2014.07.04. 16:20:18

Nemrég olvastam valahol, hogy Herzl és hívei eleinte a Rotschild család valamelyik tagját akarták Izrael vagy Judea (a leendő ország neve úgy tudom kezdetben vita tárgya volt) királyának megnyerni.

Blogger Géza 2014.07.04. 16:24:41

Tényleg nagy kérdés, hogyha Herzl ma feltámadna, s látná, hogy az elmúlt 60-70 évben milyen sok vérrel, háborúval, etnikai tisztogatással, terrorizmussal stb.
járt a palesztinai helyszín, nem lett volna-e rugalmasabb a helyszínt illetően.

És még nincs vége a történetnek. Amíg rakétákat lődözgetnek Izraelre, és nem ismerik el határait, nem lehet tudni, hogyan is zárul történelmi szempontból ez a kaland.

tudjukkik 2014.07.04. 16:42:49

@Tom Bobb: szerencse, hogy igy atlatod a vilag torteneseit, ja nem.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2014.07.04. 17:10:41

@tudjukkik: Nem átlátom, csak figyelem és ha kell képes vagyok elemezni is. Nem kell hozzá még annyi gógyi sem, mint ami neked van... Vagy nincs.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.07.04. 17:16:59

Sok célja teljesült mára a zsidóknak. Ma például már talán senki nincs, aki ne értené, mi vezetett a deportálásukhoz.

Sajnálatos, hogy a történelmi szembenézés viszont elmaradt (Tanácsköztársaság, Rosenfeld-diktatúra stb.).

vakablak 2014.07.04. 18:48:38

Jó összefoglaló, ha terjedelmi okokból értelemszerűen és szükségszerűen nem is túl gazdag a részletekben.

Herzlről érdemes megemlíteni, hogy ő a modern politikai cionizmus megteremtője volt; maga a cionizmus, egyszerűbb és népiesebb formákban már előtte is létezett. Érdemes még róla tudni, hogy bár Bp.-en született, a monarchiabeli asszimilált zsidóság korabeli szokásai szerint neveltetése szerint inkább osztrák, eleve csak németül tanult, és hamarosan családostul Bécsbe költözött.

A cionizmus szlogenje ez volt: “Ein Land ohne Volk für ein Volk ohne Land“ — azaz nép nélküli országot egy ország nélküli népnek. A korabeli Palesztinára, ahol egyébként akkoriban még a zsidókat nevezték palesztinoknak és nem az arab törzseket, úgy tekintettek, mint nép nélküli országra. A nép ebben az értelemben nem etnográfiai, hanem kulturális-politikai fogalom volt, ezért az akkor még létező Oszmán birodalom fennhatósága alatt jobbára nomád életmódot folytató törzsek nem számítottak népnek.

Ugyanebben az összefüggésben jött elő az angolok javaslatára Uganda. Az akkori közfelfogás szerint az ott élő néger törzsekre lehetetlen volt népként gondolni. Uganda kvázi lakatlannak számított, már ami a maguknak nép nélküli országot kereső zsidók ügyét illeti. A dolgot egyébként hosszasan fontolgatták, és ha valamiért mellette döntenek, ma valószínűleg minden máshogy van, mert az egész közel-keleti konfliktus ki sem tudott volna fejlődni a mostani formájában.

vakablak 2014.07.04. 18:50:22

@Blogger Géza: Herzl messzemenőkig támogatta az Uganda-projektet, s végül az afölött érzett elkeseredése miatt romlott meg végzetesen az egészsége, hogy a kongresszuson az ötletet teljes egyértelműséggel elutasították. Pár évre rá meg is halt.

vakablak 2014.07.04. 19:18:24

Az összefoglalóhoz még egy szót. Nem csak a török szultánnál járt Herzl, hanem X. Piusz pápánál is, hogy annak támogatását kérje a zsidó állam megalapításához.

Azonban míg a szultán, akinek a birodalmához tartozott az akkori Palesztina a rajta élő muzulmánokkal együtt, nem utasította el egyértelműen Herzl cionista projektjét, sőt, a zsidók helyi letelepedésébe és földvásárlásaiba beleegyezett, X. Piusz mereven elutasító álláspontra helyezkedett, s indokolta ezt keresztény dogmatista hitelvekkel.

Nevezetesen a fő problémája az volt, hogy Jézus születésével és életével Jeruzsálem keresztény értelemben szent hellyé vált, ám mivel a zsidók Jézust nem ismerik el messiásként, ő, mint pápa, a zsidókat nem ismeri el népként. A puszta tény, hogy a zsidók a messiásra várnak és nem ismerik el, hogy a messiás Jézus személyében már eljött, azaz a messiást tagadják, X. Piusz szerint kizáró oka annak, hogy a zsidók, mint kultúrnép és politikai entitás visszatérhessenek szülőföldjükre, és ezt ilyen kereken ki is mondta. Herzlnek az az érve sem hatotta meg, hogy a kérdéses időpontban épp az Oszmán Birodalom részeként létezett csak Jeruzsálem, ami keresztény szempontból semennyivel sem kedvezőbb annál, mint amit a pápa kifogásol.

Herzl azzal az érvvel is megpróbálkozott, hogy a cionizmus egy alapvetően világi mozgalom (közbevetőleg: ez teljesen igaz is volt, a cionizmusnak, mint alapvetően és eredendően vallástalan mozgalomnak legnagyobb ellenzői a diaszpórában élő rabbik voltak), és hogy ilyen értelemben mindenféle vallási ellentétet félretehetnek, azaz fogja fel a pápa ezt mint humanitárius projektet, ám mindhiába: X. Piusz szerint ha a cionizmus mint vallástól független mozgalom szeretne bármit, akkor őt, mint pápát, eleve hagyják békén, mert az ilyenekkel neki semmi dolga.

szőrdoki 2014.07.04. 19:29:20

@vakablak: Uganda érdekes ország. Afrika közepén, magasan helyezkedik el.1964-ben nyerte el a függetlenségét. Előtte az angolok úgy hívták, Afrika Svájca. Egy külön világ. A magas fekvés miatt nincsen malária, az átlagos csapadék mennyiség 3x-a az mo-inak. Úgy szokták mondani, ha ledugsz egy fakanalat, az kinő. Nincs éhínség, a bennszülött lakosság békés. 1989-90-ig egy évig dolgoztam orvosként egy útépítő vállalatnál. Egy angol (volt angol) polgári házban laktunk. A ház vagy 400 nm-es volt, 2 hektáros kert, teniszpályával, és vagy 5-6 cselédszobával. Száraz évszakban heti egyszer esett az eső, nedvesnél heti 3x. Eső után 2 óra múlva lehetett teniszezni. Reggel a hőmérséklet 18-20 fok, délben 26-28. Az egyenlítőnél. 900-1 500 m magasan. Golfpályák, ligetek, tavak, pázsit és nyomor a lusta bennszülött népség miatt. Réz, ón, egy csomó értékes fémlelőhely.
Voltunk kirándulni Kilembe nevű helyen, ahol a világ egyik legnagyobb rézbányáját zárták meg, amikor az angolok kimentek. A feketék még két hétig üzemeltették, majd úgy otthagyták, mintha egy múzeumban járkálnánk.
A zsidók sajnálhatják, hogy nem Uganda lett a letelepedésük végcélja.

vakablak 2014.07.04. 19:35:47

@szőrdoki: Mondd csak, nem Mbararaban dolgoztál véletlenül?

martineden 2014.07.04. 20:10:42

@Istóczy úr: Sok célja teljesült mára a magyaroknak. Ma például már talán senki nincs, aki ne értené, mi vezetett az orszag feldarabolasahoz.

Sajnálatos, hogy a történelmi szembenézés viszont elmaradt (1.2 .v.haboru, stb.).

vakablak 2014.07.04. 21:39:19

@szőrdoki: Vicces ;) Voltam 1993-ban Mbararában, kerékpáron, és belebotlottam a két utolsó magyarba, akit ott hagyott a cég, hogy a kintlévőségek behajtásáig vigyázzon a maradék telephelyre. Eltöltöttem náluk vagy egy hetet. Amúgy Uganda valóban még a legelviselhetőbb helyek közé tartozik Afrikában, teljesen igazad van.

szőrdoki 2014.07.04. 21:58:55

@vakablak: Érdekes életed lehetett, ha bringán odamerészkedtél...
Amúgy abból az országból tényleg egy csodát lehetne volna tenni, olyan adottságai vannak. Úgy mint itt Európában Magyarországnak. Csak ők sem, meg mi sem tudunk élni ezzel a csodával.
Akkor még, 1990-ben kb. 30-an voltunk magyarok kint. A szokásos veszekedés, nyírás, intrika. Fizetés nélkül.
süti beállítások módosítása