HTML

Memento70

A Memento70 a kormány által kiírt Civil Alap pályázaton elnyert támogatásokat visszautasító szervezetek és személyek szövetsége. Célunk, hogy Magyarországon és a határokon túl lehetőséget biztosítsunk minden zsidó és nem zsidó szervezetnek és személynek arra, hogy támogatásukkal mozgalmunk mellé állva kifejezhessék független véleményüket. A hiteles, méltó megemlékezés mindannyiunk ügye. Mi tisztán emlékezünk. http://www.memento70.hu/ 11707024-20386324

Friss topikok

Címkék

1914 (1) Angelo Rotta (1) ártatlanok (1) Aschner Lipót (1) Auschwitz (5) Bajcsy-Zsilinszky Endre (1) Basch Andor (1) Bechtold Károly (1) bemutatkozás (1) betiltottak (2) Bródy Imre (1) bródy sándor (1) Bródy Sándor (1) Carl Lutz (2) csillagosházak (1) d-day (1) Dachau (1) deportálás (4) Eichmann (1) életmenete (1) első (1) emlékezés (1) Farkas István (1) felújítás (2) fénykép (1) Fenyő Miksa (3) foci (1) Fradi (1) Frankl Antal (1) FTC (1) Gaál Béla (1) Gárdi Jenő (1) Glück József (1) Gusztáv király (1) győr (1) György Oszkár (1) hanoar (1) Herzl Tivadar (1) holokauszt (35) Horthy (1) Horthy Miklós (1) I. világháború (1) irodalom (1) Izrael (1) június 6. (1) Karácsony Benő (1) Kasztner-zsidók (1) kiállítás (3) Lakner Artúr (1) levél (1) Lőw Imanuel (1) Lőw Immánuel (1) Magyar Színházi Társaság (2) megem (1) megemlékezés (9) Meseautó (1) Molnár Ferenc (1) moson (1) munkaszolgálat (1) normandia (1) nyíregyháza (1) OMIKE (1) orvos (1) Pécs (2) Petschauer Attila (1) Pius pápa (1) program (9) Radnóti Miklós (1) Révész Béla (1) Rós Hásáná (1) rózsaszín háromszög (1) Sárvár (1) Scheiber Sándor (1) sopron (1) sport (1) Szabadkay József (1) Szatmárnémeti (1) szeged (1) Szentes (1) szeperno (1) színház (2) szombathely (1) tábori levelek (1) tag (3) történelem (2) túlélő (2) új év (1) UTE (1) Üvegház (1) üvegház (1) vers (2) videó (5) Wallenberg (1) Weiner László (1) Weiner Leó (1) Weisz Árpád (1) Címkefelhő

Megépítették a Szabadság téri emlékművet

2014.07.21. 08:20 :: memento70

Ugyan egy másik szoborról írta Márai Sándor: „Ez a szobor jelképezett mindent, ami Magyarországon az elmúlt huszonöt évben aljas volt, dagályos, kapzsi, hazugan sovén, lelkendezően és fenyegetően öntelt.”

Ám szavai akár a már is vonatkozhatnak.

Mit is jelent ez a szobor?

Erre a választ nem a Memento70 összefogásnak kell megadnia. A mi feladatunk az, hogy tisztán emlékezzünk.

Ezért idézzük Scheiber Sándornak nagy mestere, Lőw Immánuel sírja felett elmondott gyászbeszédét.

Lőw Immánuel a szegedi főrabbi, a nagyszerű orientalista, a Magyar Királyság felsőházának tagja, a hazai zsidóság egyik legkiválóbb képviselője, a magyar tudomány egyik legnevesebb művelője.

Lőw Immánuel így fogalmazta meg ars poeticáját: "A nemzet hű fiává nem a származás, nem a fajrokonság, hanem a rokon érzés, s a csatlakozó önfeláldozat avat. Nem a szívnek vére, hanem a szívnek verése."

low_immanuel.jpg

A szíve verése megállt, mert szeretett városa és szeretett országa, az általa szeretett nyelven tagadta meg, tagadta ki őt, végül el is pusztította.

Scheiber Sándor, a felszabadulás utáni korszak legnagyobb zsidó tudósa és tanára búcsúztatta mesterét, 70 évvel ezelőtt.

Búcsúszavak Lőw Immánuel koporsójánál (Farkasréti temető 1944. július 21.)

Egy ragyogó kor utolsó képviselője, nagy ősök nagy utóda, a zsidó tudomány egyik óriása, Lőw Immánuel befejezte pályáját.

Érzem a történelmi levegő érintését a sírnál, amely ennek a korszakos fordulókat megélt, hatalmas ívelést elért pályának utolsó állomása.

Ábrahám hajlott korba jutott és az Örökkévaló megáldotta őt mindennel.

A „minden” szó értelmét régi írásmagyarázók különböző utakon keresik.

Az első vélekedés szerint Ábrahámot Isten természettudományi ismerettel áldotta meg, fejedelmek keresték fel Keletről és Nyugatról. Lőw Immánuel a zsidó növény-, állat-, és ásványvilágnak legkiválóbb kutatója volt a föld kerekségén. Ezt az eddig járatlan területet felfedezte, titkait a keleti nyelvészet segítségével megfejtette az emberi művelődéstörténet számára. Egy vidéki rabbi, akit a keleti nyelvészet legelső tekintélyének tisztelték külföldön, s akinek véleményét lesték e tudomány fejedelmei az öt világrészről. Neve eljutott az emberiség minden kultúrközösségébe, fényt árasztva országára, amelyet csábító szóra sem tudott elhagyni soha.

  2.

A második írásfejtő vélekedéssel Ábrahámnak drágakő volt a nyakában, amely a sínylődőknek gyógyulást hozott. Lőw Immánuel beszédei hét évtizeden keresztül formálták, gyógyították, emelték, irányították híveit és az ország zsidóságát a maga tervezte gyönyörű szegedi zsinagóga szószékéről. A régi zsidó drását a legszebb magyarsággal éltette tovább. Beszédeinek tartalma külön fejezet lesz a zsidó teológiának, nyelve a magyar prózának történetében.

A drágakövet – Ábrahám halála után – a napba helyezte át. Lőw Immánuel beszédeinek értékei is tovább fognak ragyogni töretlen fényükkel.

  3.

A harmadik vélekedés szerint Isten azzal tette tökéletessé Ábrahám pályáját, hogy megízleltette vele már életében a halhatatlanságot. A halhatatlanság útja és az örökkévalóságé szenvedéseken és fájdalmakon visz keresztül. Az örök boldogságért keserűséggel kell fizetni idelent. Lőw Immánuel 90 évével, elhomályosult szemmel a halhatatlanság kapujában megfizette a belépés árát. Pestre érkeztekor az volt az első szava: „Ein tragisches Ende für Lőw.”

A tökéletesség emlék és remény. Emléke annak, hogy egyszer Istennél voltunk és reménye annak, hogy egyszer ismét hozzá jutunk.

Lőw Immánuel tökéletes pályája Istenhez ért.

A Te szavaiddal köszönünk el Tőled.

lowimmanuel4.jpg

Elköltözött főpapunk! Vedd tőlünk immár a földnek végső búcsúját. Búcsúzik Tőled feleséged, 62 esztendőn át hűséges osztályosa; éretted rajongó gyermekeid: Eszti és Sándor, Lipót és Vera; szerető unokáid: Terike és Gábor, a távolban élő Anti és Klárija, Karcsi és Dicije; az egyetlen dédunokád: Zsuzsika. Búcsúzik a 13 testvér két utolsója: Mózsi és a távollevő Janka. Búcsúznak a nagy gyászban osztályos véreid: Máli és Rózaés a családdal együtt érző Cilike.

Búcsúzik Tőled az elárvult templom, a Lőwök százéves hitközsége, az elhurcolt hívők serege, a Hozzád hűtlenné lett városod.

Várnak Rád odatúl nagy mestereid, tudós barátaid és gyermekeid: a Te édes Terkád és Goldikád.

A Memento70 összefogás azért jött létre, hogy Magyarország minden megalkuvás nélkül tudjon saját múltjával szembenézni.

Hisszük, hogy ez egyszer meg is történik.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: megemlékezés Lőw Immánuel

A bejegyzés trackback címe:

https://memento70.blog.hu/api/trackback/id/tr576528473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása