HTML

Memento70

A Memento70 a kormány által kiírt Civil Alap pályázaton elnyert támogatásokat visszautasító szervezetek és személyek szövetsége. Célunk, hogy Magyarországon és a határokon túl lehetőséget biztosítsunk minden zsidó és nem zsidó szervezetnek és személynek arra, hogy támogatásukkal mozgalmunk mellé állva kifejezhessék független véleményüket. A hiteles, méltó megemlékezés mindannyiunk ügye. Mi tisztán emlékezünk. http://www.memento70.hu/ 11707024-20386324

Friss topikok

Címkék

1914 (1) Angelo Rotta (1) ártatlanok (1) Aschner Lipót (1) Auschwitz (5) Bajcsy-Zsilinszky Endre (1) Basch Andor (1) Bechtold Károly (1) bemutatkozás (1) betiltottak (2) Bródy Imre (1) bródy sándor (1) Bródy Sándor (1) Carl Lutz (2) csillagosházak (1) d-day (1) Dachau (1) deportálás (4) Eichmann (1) életmenete (1) első (1) emlékezés (1) Farkas István (1) felújítás (2) fénykép (1) Fenyő Miksa (3) foci (1) Fradi (1) Frankl Antal (1) FTC (1) Gaál Béla (1) Gárdi Jenő (1) Glück József (1) Gusztáv király (1) győr (1) György Oszkár (1) hanoar (1) Herzl Tivadar (1) holokauszt (35) Horthy (1) Horthy Miklós (1) I. világháború (1) irodalom (1) Izrael (1) június 6. (1) Karácsony Benő (1) Kasztner-zsidók (1) kiállítás (3) Lakner Artúr (1) levél (1) Lőw Imanuel (1) Lőw Immánuel (1) Magyar Színházi Társaság (2) megem (1) megemlékezés (9) Meseautó (1) Molnár Ferenc (1) moson (1) munkaszolgálat (1) normandia (1) nyíregyháza (1) OMIKE (1) orvos (1) Pécs (2) Petschauer Attila (1) Pius pápa (1) program (9) Radnóti Miklós (1) Révész Béla (1) Rós Hásáná (1) rózsaszín háromszög (1) Sárvár (1) Scheiber Sándor (1) sopron (1) sport (1) Szabadkay József (1) Szatmárnémeti (1) szeged (1) Szentes (1) szeperno (1) színház (2) szombathely (1) tábori levelek (1) tag (3) történelem (2) túlélő (2) új év (1) UTE (1) üvegház (1) Üvegház (1) vers (2) videó (5) Wallenberg (1) Weiner László (1) Weiner Leó (1) Weisz Árpád (1) Címkefelhő

A rózsaszín háromszög

2014.08.05. 21:39 :: memento70

rszín háromszög.jpg

A melegek, homoszexuálisok a XX. századig elítélt kisebbségként élt a világ minden országában. A század elejétől kezdve, az I. világháborút követően kicsit szabadabb lett a közgondolkodás.

Már az ősközösségi társadalmakban is fellelhetők az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat nyomai. Az időszámítás előtti 12 000 körül maradtak fenn a homoerotika iránti megbecsülés jelei: barlangrajzok, fallikus vesszők ezrei, illetve mesterséges dupla hímvesszők/dildó, amelyet két nő együtt használt a mai Franciaország területén (Gorge d'Enfer-ben).

Az ókori Görögország városállamaiban természetes dolognak tartották, ha az emberi lényeket vonzza a szép emberi test, a homoerotikus kapcsolatokat egyáltalán nem üldözték, a homo- és heteroszexuális preferenciák váltakozását az egyéneknél nem tekintették veszélyesnek.

Az ókori Róma homoszexualitáshoz való hozzáállását erősen befolyásolta a görög minta. A köztársaság korát az erkölcsi közömbösség jellemezte: sem szégyennek, sem dicsőségnek nem tekintették a homoszexualitást. Cicero leszögezte, hogy nincs abban semmi jogellenes, ha két férfi élvezi az erotikus gyönyöröket, de mindent a maga helyén kell kezelni.

A VI. században a kereszténység és más kultúrák hatására a homoszexualitást törvényen kívül helyezték. 533-ban Justinianus császár alkotott korlátozó törvényeket "olyan férfiakkal szemben, akik vágyat éreznek más férfi iránt". A szodómia büntetése kasztráció volt. 1432-ben Firenzében hozták létre Európában először a szodómia bűnét elkövetők elleni eljárásokat indító speciális szervezetet (Uffiziali di Notte; Az Éjszaka Hivatalnokai), az ezt követő 70 évben több mint 10 ezer férfi és fiú ellen indult eljárás. 1451-ben V. Miklós pápa felhatalmazta a pápai inkvizíciót, hogy üldözze a férfi szodómiát. 1476-bam Leonardo da Vinci-t kétszer is feljelentették a hatóságnál, de szemtanú hiányában felmentették.

A homoszexuális mozgalmak kezdeti szellemi ihletője a XVIII. század végén jelentkező felvilágosodás. Voltaire és Diderot elítélték a melegség barbár elnyomását, de az erkölcsiséget az egyházzal azonosították, s ezért szerintük a homoszexualitásnak el kell tűnnie. Jean-Jacques Rousseau: Les Confessions című művében (1770) a szerző leírja, hogy egy afrikai megpróbálta őt elcsábítani, ám az első rémületét legyőzte, és végül egy baráti viszony alakult ki közöttük. Ez a mű talán az első védőbeszéd az azonos neműek szerelmének toleranciája mellett a modern európai irodalomban.

A modern kor tulajdonképpen a XIX. század második felében kezdődött, amikor az irodalmi művekben egyre gyakrabban jelent meg témaként az azonos neműek szerelme, amikor a német törvényszéki orvostan jeles képviselői elkezdtek foglalkozni a problémával.

Sigmund Freud is megírta már véleményét, a XX. század elején:

„A pszichoanalitikus kutatás a legnagyobb határozottsággal elítéli azt a felfogást, mely a homoszexuálisokat mint valami különös emberfajtát akarja a többi embertől különválasztani. Az által, hogy e módszer nemcsak nyilvánvalóan mutatkozó, hanem egyéb nemi ingerületeket is tanulmányoz, felderíti, hogy minden emberben megvan a képesség az azonosnemű tárgyválasztásra s e választás tudattalanjában létre is jön. Mi több, azok a libidinozus érzelmek, melyek az embert a vele egynemű személyekhez fűzik, a rendes lelki életnek nem kevésbé fontos tényezői, lelki betegségeknek pedig még hatalmasabb rugói, mint a másik nemet érintő érzelmek. Sőt a pszichoanalízis azt tanítja, hogy az ember eredeti természetében, amint az a gyermekkorban, kezdetleges állapotokban és őstörténeti idők nyomaiban ma is észlelhető, a tárgyválasztás független a választott tárgy nemi hovatartozásától és a nemiség szabadon választ férfi és női tárgyak között.”

Az országokban megközelítő kutatások szerint 2-6 % közé tették a melegek arányát. Így volt ez Németországban is. Ám 1933-tól a nácik győzelme után ezen az arányon mindenképpen változtatni akartak.

Náci statisztikusok a Harmadik Birodalomban mintegy hárommillió meleggel számoltak, amely a lakosság öt százalékát tette ki. A hatalomátvételt követően azonnal megindult a tökéletes árja faj létrehozásának programja. Ennek részeként a homoszexuálisokkal szembeni előítéletek erősítése is feladata volt a propagandának. A melegek veszélyeztetik a német ifjúságot, a népesedéspolitikát és a közegészségügyet is. Bezárták a melegbárokat, és megkezdődött a német homoszexuálisok adatainak összegyűjtése, melyeket a berlini Gestapo központjába kellett elküldeni a helyi rendőri szerveknek. Az érintettek válaszul névleges házasságokat kötöttek, gyakran meleg férfiak meleg nőkkel. Az üldözés törvényes alapját a 175. paragrafus adta, amelyben bűncselekménynek nyilvánították két azonos nemű személy - elsősorban a férfiakra vonatkozott, a leszbikusokkal nem igazán foglalkoztak - kapcsolatát. A nyilvántartásba vételt és a törvényi szabályozást követően megkezdődtek a letartóztatások. Ennek élén a biztonsági szolgálatok Homoszexualitás- és Abortuszellenes Birodalmi Főhivatala állt. Ahogyan Reinhard Heydrich biztonsági főnök emlegette, ez volt a „harcoló bürokrácia".

rszín háromszög1.jpg

A Harmadik Birodalomban 1945-ig körülbelül 100.000 férfit tartóztattak le homoszexualitás miatt; mintegy felüket elítélték. A koncentrációs táborba küldöttek számát 5–15 ezer közé teszik, a többiek börtönökbe kerültek.

„Őseink tudták, mit tesznek, amikor a maguk közül való homoszexuálisokat a mocsárba süllyesztették, de a meghódított népek körében nem büntették, sőt, bátorították a homoszexualitást. Ez a népesedési politika szempontjából ésszerű intézkedés volt, amelyet követendő példának tekinthetünk. A homoszexuális saját fajállományának árulója, ezért ki kell irtani" - vélekedett Heinrich Himmler.

A háború kitörését követően egyes homoszexuálisokat áthelyeztek a hadsereg kötelékébe, ahol a reguláris legénységtől elkülönítve, különböző öngyilkos akciókban kellett résztvenniük. A táborokba zárt melegek egy részének a többi kényszermunkással közös sorsa volt: megsemmisítés a munka által. Pontos adatokkal nem rendelkezünk, de elfogadott vélemény, hogy nagyjából tízezer személy vesztette életét csupán azért, mert német (árja) homoszexuális férfiként táborba küldték.

A táborokba zárt meleg férfiaknak rózsaszín háromszöget, a leszbikusoknak az antiszociális hajlamot jelző fekete háromszöget kellett viselniük. Az internáltak nagyobb része meghalt, részben annak köszönhetően, hogy nemcsak az őreik, hanem a fogolytársaik is kegyetlenül bántak velük. Egy kis részüket bírósági utasításra kasztrálták. Egyeseket megkínoztak vagy hormonkísérletekhez használtak.

rszín háromszög2.jpg

A nácik által hozott homoszexualitás-ellenes törvényt csak az 1960-as évek végén töröltek el. A homoszexualitásért koncentrációs táborba zártak nem kapták meg a nácik egyéb áldozatainak járó állami kártérítést, és néha még a börtönbüntetésük idejébe sem számították be a táborban letöltött éveket. A német kormány hivatalosan csak 2002-ben kért bocsánatot a meleg közösségtől.

Csak idén avatták fel Tel-Avivban pénteken Izrael első olyan emlékművét, amelyet azok tiszteletére emeltek, akiket a nácik homoszexualitásuk miatt üldöztek. Az emlékmű ünnepélyes átadásán beszédet mondott a város polgármestere és Németország izraeli nagykövete.

A Memento70 összefogás minden megkülönböztetést elítél, emlékezni kívánunk azokra az áldozatokra, akiket nemi identitásukért üldöztek, pusztítottak el. Európában és a világ demokratikus országaiban képes egymás mellett élni a többség és a kisebbség, legyen az vallási, származási, nemi, stb. Magyarországon is így kell tenni!

 

32 komment

Címkék: holokauszt rózsaszín háromszög

A bejegyzés trackback címe:

https://memento70.blog.hu/api/trackback/id/tr96576359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DontBeFool · http://valodiotthonimunka.blogspot.com 2014.08.06. 02:04:29

Pénzkeresés:
""Sajnos, a magyar "alapfelhasználó" internetes társadalomba bele van nevelve a hülyeség ezen a téren, (nem mintha csak ezen a téren lenne de hagyjuk, nem erről szól ez a blog :) ).
Minden "okos" a kattingatásos szépen szólva fa**ságokat nyomatja, esetleg egy kis MLM, (pénzedet meg el eMeLeM), de lehet egy kis jó fajta HYIP pénzbefizetős piramis sz*rsággal is találkozni. Na ezeket kéne most elfelejteni. Ez külföldön sikerült, csak sajnos hozzánk nem jutnak el az ilyesmik.""

valodiotthonimunka.blogspot.hu/2014/08/szr-helyzet-orszagkivaltsag.html

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.08.06. 05:36:43

A homoszexualitás elítélése pozitív volt, ezt kár lenne utólag megbánni.

2014.08.06. 09:53:19

Azt hiszem teljesen jogosan kérhetnek pénzt a homoszexuálisok a meleg holokausztért. Ha zsidóknak, cigányoknak lehet, akkor nekik is. Semmivel sem kisebb vagy nagyobb a bűnük, mint a zsidóknak vagy a cigányoknak.

bbwd 2014.08.06. 10:11:50

ez a meleg kifejezés honnan jött?

ki találta ki, és miért pont ezt?

2014.08.06. 10:23:28

"Csak idén avatták fel Tel-Avivban pénteken Izrael első olyan emlékművét, amelyet azok tiszteletére emeltek, akiket a nácik homoszexualitásuk miatt üldöztek. Az emlékmű ünnepélyes átadásán beszédet mondott a város polgármestere és Németország izraeli nagykövete"

Összenő, ami összetartozik...

Mr.Treeger 2014.08.06. 10:45:13

Amit anno nem tudtak, hogy a homoszexuális gént a csábos és csinos nők örökítik. Mert azok hamarabb találnak férfit, és így biztosabb a gén fennmaradási esélye.
Az hogy a leszbikusokat kevésbé üldözték, tökéletesen mutatja az álszent társadalmat. Nálunk is a sok jobboldali homofób, de egy leszbiszexet szívesen megtekint.
A görögök szépen megfogalmazták, hogy egy szép test csodálata nem lehet bűnös dolog.

Gyingizik 2014.08.06. 10:59:53

A cikkből kimaradt, hogy Ázsiában az ősi kínai (és ehhez hasonló japán, koreai, vietnami stb.) társadalmak sem üldözték a homoszexualitást. Sok helyen elfogadott volt, sőt az ókori görögség esetében egyes időszakokban még preferált is a heteroval szemben. Azonban még ekkor sem volt engedélyezve a házasságkötésük, és a meleg pár általi adoptációja egy idegen gyermeknek. Ezzel már nem dicsekedik a cikkíró.

♔bаtyu♔ 2014.08.06. 11:32:36

A cigány mentalitás szerint neki minden erőforrás alanyi jogon jár.

A zsidó mentalitás szerint ő a kiválasztott, mindenki más alacsonyabbrendű

A homokos mentalitás szerint a hetero a természetellenes.

B+ és ezeket ajnározzuk.

carp3tm0nster 2014.08.06. 12:16:18

Ma van Hiroshima évfordulója. Arról nincs cikk, ellenben holokauszt megint van...

Karnamantra 2014.08.06. 12:23:56

@Mr.Treeger: Sőt, a leszbikus szerelmet még a Biblia sem üldözi, egyszerűen nincs benne szó róla.
Meg hát ugye, honnan öröklődik a homoszexualitás, ha nem heteroszexuális párok gyermekei által...
A szép testben való gyönyörködés is ellentmondásos: azért bűn a legtöbb vallásban (ahol a nőknek "rendesen" fel kell öltözködniük, + azért erőszakolták meg, mert miniszoknyában volt stb), mert a jó esetben házas férfit házasságtörésre csábítja (persze a nő a hibás, és neki kell szívnia).
Ugyanakkor a szép férfitestben való gyönyörködés nőként szintén nincs leírva, tehát szabad, főleg úgy, hogy ott nem kell minden testrészt eltakarni, járhatnak szűk nadrágban, kigombolt ingben stb.
És akkor visszaértünk az eredeti gondolathoz: így gyönyörködhet büntetlenül (?) egy meleg férfi a másik (esetenként meleg) férfiban...

Braunci 2014.08.06. 12:26:52

@HUN_Sector: Bizonyára nagyon okosat mondtál, de nekem némi magyarázatra szorul.Tehát mit akartál ezzel a tudomásomra hozni?
Minden zsidó meleg?Minden német meleg?Minden meleg zsidó?Minden német zsidó?Mi tartozik össze ami összenőtt?

szkeptikus vagyok 2014.08.06. 12:44:46

@roli101: kérni nekik is lehet, de pénz csak a zsidónak jár, nem hiába ez az ő bizniszük. A többi a többségi társadalmak érzékenységének puhítását szolgálja csak.

"Őseink tudták, mit tesznek, amikor a maguk közül való homoszexuálisokat a mocsárba süllyesztették, de a meghódított népek körében nem büntették, sőt, bátorították a homoszexualitást." Ezek szerint a hódítók azóta is csak ugyanúgy gondolkodnak.

2014.08.06. 13:20:50

A holokauszt figyelmeztetés és példa,hogyan működik egy rendszer, egy szisztéma,amely bárkit ledarálhat,mindenki sorra kerülhet... A németek hihetetlen munkát fordítottak a férfias imázs kialakítására,így nem kell csodálkozni,hogy a h férfiakat próbálták eltüntetni,mert ők gyengítették vagy nevetségessé tették erőfeszítéseiket.Ha sikerült volna megalkotniuk a felsőbbrendű embert,a náciknak annyi lett volna(legalábbis erre a következtetésre jutunk családi beszélgetések alkalmával:)

Mérges 1234 2014.08.06. 13:21:30

Nem változik semmi, a primitív társadalmakban továbbra is megvetik, a másként gondolkodókat, érzőket, viselkedőket.

Nem esik le, hogy semmi közünk a másikhoz, amíg az nekünk vagy társadalmunknak nem árt.

A melegek nem ártanak. A cigányok inkább.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.06. 13:42:22

mikor már BENN voltak a táborba akkor mi célból voltak megjelölve? Miért kellett különbséget tenni?

Páros napokon zsidókat öltek, páratlanokon melegeket?

GERI87 2014.08.06. 20:57:10

"...az 1960-as évek végén töröltek el. "

'törölt-é-k el' és nem 'töröltek', akkor nem "A nácik által hozott" hanem "egy nácik által hozott lenne a mondat kezdete.
Na ennyit a nyelvtannáciskodásról.

@maxval, a gondolkodó birca:

Önmagában (mint létező jelenséget, devianciát) elítélni maximum erkölcsileg lehet - aki akarja - nem törvényileg!

"Egy kis részüket bírósági utasításra kasztrálták. Egyeseket megkínoztak vagy hormonkísérletekhez használtak."

Ebben mi a helyes? semmi!
Ráadásul az alap kiindulási pont ("fajáruló") is hülyeség volt.

Éhes_ló 2014.08.06. 22:38:05

Gyenge próbálkozás volt.
Majd legközelebb ügyesebbek lesznek.

2014.08.06. 23:58:09

De milyen logót kaptak a buzi zsidók? Vagy választhattak a háromszög és a dávid-csillag közt?

Tehéntőgy 2014.08.07. 09:49:33

Ennyi szarházi kommentelőt, te jó ég.

tisztapista 2014.08.09. 23:50:39

"A Memento70 összefogás minden megkülönböztetést elítél"

Ennek örülök.

Akkor a Memento 70 összefogást sem szeretném megkülönböztetni egy nulla súlyú, értelmetlen papírmozgalomtól, nehogy elítéljen valaki.

tisztapista 2014.08.09. 23:56:16

@maxval, a gondolkodó birca: "A homoszexualitás elítélése pozitív volt, ezt kár lenne utólag megbánni."

Más dolog elítélni, és más dolog kiírtani. Még a náci németek sem hozhatják vissza önkényesen az ószövetséget. A homoszexuális bűn Isten ellen való vétek (összehasonlítva pl. a gyilkossággal, ami ember ellen való bűn, ezért büntetheti meg az ember), ezért Isten jogosult megbüntetni. Szerintem várjuk meg, amíg ő kiírtja őket, Szodomában sem Lót kezdett tömegmészárlásba.

$pi$ 2014.08.09. 23:57:18

@♔bаtyu♔: "A homokos mentalitás szerint a hetero a természetellenes. "

Ezt meg ki mondta?

És egyébként meg mi a fene az, hogy "természetellenes"? Hogyan lehet egy biológiai lény vagy egy biológiai jelenség "természetellenes"? Szokatlan, furcsa, ritka, ezeket megértem, de a természetellenes azt jelentené, hogy a természet ellen, a természet kárára van, nem? De a természet hogyan lehet a természet ellen?

tisztapista 2014.08.09. 23:58:04

@Mr.Treeger: "Amit anno nem tudtak, hogy a homoszexuális gént a csábos és csinos nők örökítik. "

Tudományos bizonyíték? Persze hogy nincs. Akkor pedig ne dobálózzunk ilyen áltényekkel.

Nincs homoszexuális gén.

$pi$ 2014.08.10. 00:01:31

@tisztapista: "Nincs homoszexuális gén. "

Tudományos bizonyíték? Persze hogy nincs. Akkor pedig ne dobálózzunk ilyen áltényekkel. :)

barnati 2014.08.10. 12:45:46

Annyira szeretem amikor szinte majdnem mindenki (tisztelet a kivételnek)kompetens a témában akármi is legyen az! Legyen az űrkutatás, génkutatás...mindig úgy beszélnek itt egyesek ezekről mintha legnagyobb szakértői lennének az adott dolognak. Be kellene látni, hogy nem igazán értünk mindenhez és ha valamihez nem értek vagy nem vagyok benne jártas akkor nem írkálok baromságokat! A cikkhez pedig annyit fűznék hozzá, hogy egy ember sem érdemel ilyesfajta bánásmódot, jobb lenne ha megtanulnánk gyűlölet és előítélet nélkül élni és minden szebb lenne.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2014.08.10. 16:18:15

A cikk szerint egy csomó homo azért halt meg, mert a táborokban a "rabtársaik" rendezték a soraikat--vagyis a zsidók irtották a buzikat!
Akkor pont elég is, ha csak ők állítgatnak emlékművet a németekkel, meg kérnek bocsánatot. Amúgy nehogy már még egy holo-bizniszt kitaláljatok már!-ott klasszikus nagyüzlet, meg van már roma-holokauszt. Pont tele van már a hócipő ezekkel is,.

mollymook 2014.08.10. 17:02:35

Miért kell azon "comment-csatázni", hogy lehet-e embereket bármilyen alapon kiirtani? NEM, NEM LEHET! A holocaustra emlékezni KELL, nemcsak akkor, ha családtagjaid haltak meg-nem-érdemelt halált, hanem akkor is, ha "csak" az un. "3. generáció" tagjai vagyunk (ennek is tessék utánaolvasni!): nem engedhetjük meg, hogy ilyesmi történjen!
Akik ilyen mértékben ágálnak az emlékezés és a "feldolgozás" ellen, vajon belegondoltak abba, hogy hány pici baba és kicsi gyerek "ment füstbe"? Belegondoltak már abba, hogy mondjuk más faji, vallási, vagy akármilyen alapon a saját gyerekük is lehetne ott? SOHA ne történjen ilyesmi! SOHA!

Ja, szeretni-való szakértők: NINCS homo-gén, vagy átkozott anyák, akik miatt ez a "betegség" létezik, nem mind erőszaktétel, vagy szocializációs "hiba"... Nemcsak a főemlősökben, hanem szinte minden fajban megfigyelhetők "bajtársiasság", "több, mint baráti" kötelék kialakulása minden generációban. Csak kicsit olvasgatni kéne!

A leszbikusság komolyan-nem-vétele több gyökerű, de jogilag valószínűleg Viktória királynőtől ered: mikor az azonos neműek elleni törvényjavaslatot elé tették, a nőkre vonatkozó részt kinevette és nem írta alá, mondván "Két nő ilyet nem tenne!". Csak a férfi homoszexualitás elleni törvényt írta alá végül.

A témában egyébként ajánlott Clive Owen filmje, ami bár NAGYON hollywood-i, de az értelmetlenséget, a kilátástalanságot tökéletesen ábrázolja:

en.wikipedia.org/wiki/Bent_%28film%29

Mr.Treeger 2014.08.11. 22:20:46

@tisztapista:
statisztika is elég hozzá.:)
süti beállítások módosítása