HTML

Memento70

A Memento70 a kormány által kiírt Civil Alap pályázaton elnyert támogatásokat visszautasító szervezetek és személyek szövetsége. Célunk, hogy Magyarországon és a határokon túl lehetőséget biztosítsunk minden zsidó és nem zsidó szervezetnek és személynek arra, hogy támogatásukkal mozgalmunk mellé állva kifejezhessék független véleményüket. A hiteles, méltó megemlékezés mindannyiunk ügye. Mi tisztán emlékezünk. http://www.memento70.hu/ 11707024-20386324

Friss topikok

Címkék

1914 (1) Angelo Rotta (1) ártatlanok (1) Aschner Lipót (1) Auschwitz (5) Bajcsy-Zsilinszky Endre (1) Basch Andor (1) Bechtold Károly (1) bemutatkozás (1) betiltottak (2) Bródy Imre (1) Bródy Sándor (1) bródy sándor (1) Carl Lutz (2) csillagosházak (1) d-day (1) Dachau (1) deportálás (4) Eichmann (1) életmenete (1) első (1) emlékezés (1) Farkas István (1) felújítás (2) fénykép (1) Fenyő Miksa (3) foci (1) Fradi (1) Frankl Antal (1) FTC (1) Gaál Béla (1) Gárdi Jenő (1) Glück József (1) Gusztáv király (1) győr (1) György Oszkár (1) hanoar (1) Herzl Tivadar (1) holokauszt (35) Horthy (1) Horthy Miklós (1) I. világháború (1) irodalom (1) Izrael (1) június 6. (1) Karácsony Benő (1) Kasztner-zsidók (1) kiállítás (3) Lakner Artúr (1) levél (1) Lőw Imanuel (1) Lőw Immánuel (1) Magyar Színházi Társaság (2) megem (1) megemlékezés (9) Meseautó (1) Molnár Ferenc (1) moson (1) munkaszolgálat (1) normandia (1) nyíregyháza (1) OMIKE (1) orvos (1) Pécs (2) Petschauer Attila (1) Pius pápa (1) program (9) Radnóti Miklós (1) Révész Béla (1) Rós Hásáná (1) rózsaszín háromszög (1) Sárvár (1) Scheiber Sándor (1) sopron (1) sport (1) Szabadkay József (1) Szatmárnémeti (1) szeged (1) Szentes (1) szeperno (1) színház (2) szombathely (1) tábori levelek (1) tag (3) történelem (2) túlélő (2) új év (1) UTE (1) üvegház (1) Üvegház (1) vers (2) videó (5) Wallenberg (1) Weiner László (1) Weiner Leó (1) Weisz Árpád (1) Címkefelhő

Két gyerekkéz

2014.05.05. 15:30 :: memento70

Ez egy megtörtént eset. Van két szereplője, két kislány, akik a háborús Magyarországon élnek egy pici faluban.

Az egyik szinte teljesen nincstelen, a másik sem sokkal módosabb. Az egyik családja a falu mellett lévő cigánytelepen, a putriban él, a másik egy kisebb házban, de a faluban.

beások.jpg

A két kislányt egymás mellé sodorja az élet, miután senki sem szeretne velük nagyon barátkozni. Egyszerű az indok: az egyikük cigány, a másik zsidó. A zsidó család megszereti a cigánysoron élő kislányt, szívesen látják verndégül, a szatócsboltból apróságokkal kínálgatják. A két kislány között barátság születik.

Olyan igazi, gyerekbarátság.

Ám ez nem tarthat örökké. Az egyikhez, a cigánytelepre elmennek a csendőrök, mindenkit leborotválnak. Aki egy kicsit is ellenáll, azt bizony nagyon elverik. Innentől kezdve nem lehet elmenni a telepről. A másik kislány, addigra már fel kellett varrja a ruhájára a sárga csillagot, hogy még jobban meg legyen különböztetve. 1944. április 28-án jelent meg az 1610/1944 M. E. sz. rendelet a zsidók lakásával és lakóhelyének kijelölésével kapcsolatos egyes kérdések szabályozása tárgyában. Május 5-én jelent meg a Pécsi Naplóban egy cikk, arról, hogy az egymás után napvilágot látott zsidó rendeletek végrahajtása, Pécsett is teljes erővel folyik.

pécsi zsidók_gettó.jpg

getto1.jpg

A két kislány többé nem találkozott. Az egyikük a telepen ugyan, de túlélte a háborút, hogy aztán családja legyen és elmesélhesse a gyerekeinek, az unokáinak, a dédunokáinak, hogy mi történt a barátnőjével. Azzal a kislánnyal, aki soha többet nem tért vissza szülőfalujába. Elpusztította őt az értelmetlen, aljas pusztítás. Az volt a bűne, hogy zsidónak született az ország egyik legszebb megyéjében, Baranyában. Abban a megyében, amelynek központja a Dunántúl állandóan fejlődő főhelye és egyetemi város.
Ám ez a város, amelynek egyeteme világhírű volt 1692-ben ünnepélyes fogadalmat tett, hogy zsidók nem lakhatnak a város falain belül. II. József rendelete szerint a már meglevő keresztény iskolákban zsidó gyermekeket is fel lehetett venni. Ám hiába a rendelet, hiába az arra hivatkozó zsidók, Pécs sokáig ellenállt. 1788-ban két ember és családjuk részére engedélyezték a letelepedést.
Később mégis egyre többen jöttek a városba és a környező településekre. A hitközséggé fejlődés további stációja a Chevra Kadisa megalapítása, mely Stern Jakab Rohoncról megtelepedett kereskedő nevéhez fűződik. Stern Jakab egy beadványban telket kért a várostól temető céljaira. A város teljesítette kérését, sőt 1827. megengedte azt is, hogy a temetőt bekeríthessék.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során a pécsi zsidók is megmutatták, ők is magukénak érzik a magyar nemzeti törekvéseket, ennek meg is lett az ára. 1848 után még súlyos megpróbáltatáson ment át a helyi zsidóság. Haynau hazafias magatartásáért 5000 arany forint hadisarccal sújtotta. Hosszú évekig nyögték a súlyos terhet a zsidók, de 1868. már újabb nagy áldozatok árán templomépítésbe fogtak. A monumentális, kétemeletes templomnak -mely még ma is dísze a városnak- felépítése 120,000 forintba került; ebből 64,000-t a tagok hoztak össze, megvásárolván előre az üléseket a költségek másik felét pedig kölcsön útján fedezték.

1869 júl. 22-én avatták a zsinagógát.

Az I. világháború során közel 150 zsidó hősi halottja volt a pécsi, a megyei zsidóságnak. Ám a vesztes háború utáni politikai helyzet őket sem kímélte. Egymás után születtek a zsidótörvények, melyek végül a halálba vezettek. 3000 embert hurcoltak el, alig 300-an jöttek vissza.

Rájuk és a történet legelején szereplő kislányra is emlékezni kíván a Pécsi Zsidó Hitközség egész éven át tartó programsorozatával a pécsi és baranyai zsidóság deportálásának 70. évfordulójáról. A 2014-es év a pécsi zsidóság történetében azért is kiemelkedő, mert a zsinagóga felavatásának szintén jubiláló évfordulóját ünnepli.

Amennyiben ennek a programsorozatnak megvalósulását szeretnéd, támogassad a Memento70 programot és a Pécsi Zsidó Hitközség rendezvényét!

Bővebb információ

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: program holokauszt megemlékezés Pécs

A bejegyzés trackback címe:

https://memento70.blog.hu/api/trackback/id/tr546120100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása