HTML

Memento70

A Memento70 a kormány által kiírt Civil Alap pályázaton elnyert támogatásokat visszautasító szervezetek és személyek szövetsége. Célunk, hogy Magyarországon és a határokon túl lehetőséget biztosítsunk minden zsidó és nem zsidó szervezetnek és személynek arra, hogy támogatásukkal mozgalmunk mellé állva kifejezhessék független véleményüket. A hiteles, méltó megemlékezés mindannyiunk ügye. Mi tisztán emlékezünk. http://www.memento70.hu/ 11707024-20386324

Friss topikok

Címkék

1914 (1) Angelo Rotta (1) ártatlanok (1) Aschner Lipót (1) Auschwitz (5) Bajcsy-Zsilinszky Endre (1) Basch Andor (1) Bechtold Károly (1) bemutatkozás (1) betiltottak (2) Bródy Imre (1) bródy sándor (1) Bródy Sándor (1) Carl Lutz (2) csillagosházak (1) d-day (1) Dachau (1) deportálás (4) Eichmann (1) életmenete (1) első (1) emlékezés (1) Farkas István (1) felújítás (2) fénykép (1) Fenyő Miksa (3) foci (1) Fradi (1) Frankl Antal (1) FTC (1) Gaál Béla (1) Gárdi Jenő (1) Glück József (1) Gusztáv király (1) győr (1) György Oszkár (1) hanoar (1) Herzl Tivadar (1) holokauszt (35) Horthy (1) Horthy Miklós (1) I. világháború (1) irodalom (1) Izrael (1) június 6. (1) Karácsony Benő (1) Kasztner-zsidók (1) kiállítás (3) Lakner Artúr (1) levél (1) Lőw Imanuel (1) Lőw Immánuel (1) Magyar Színházi Társaság (2) megem (1) megemlékezés (9) Meseautó (1) Molnár Ferenc (1) moson (1) munkaszolgálat (1) normandia (1) nyíregyháza (1) OMIKE (1) orvos (1) Pécs (2) Petschauer Attila (1) Pius pápa (1) program (9) Radnóti Miklós (1) Révész Béla (1) Rós Hásáná (1) rózsaszín háromszög (1) Sárvár (1) Scheiber Sándor (1) sopron (1) sport (1) Szabadkay József (1) Szatmárnémeti (1) szeged (1) Szentes (1) szeperno (1) színház (2) szombathely (1) tábori levelek (1) tag (3) történelem (2) túlélő (2) új év (1) UTE (1) üvegház (1) Üvegház (1) vers (2) videó (5) Wallenberg (1) Weiner László (1) Weiner Leó (1) Weisz Árpád (1) Címkefelhő

Vannak bizonyos tények, melyek elől nem lehet elmenekülni

2014.08.18. 23:19 :: memento70

A magyar holokausztért a főfelelősség a Horthy Miklós nevével jelzett korszakot, a magukat konzervatív, talpig becsületes magyar úriembereknek tartó Sztójay-kormányt terheli, nem pedig a lecsúszott elemeket, bűnözőket és elmebeteg fantasztákat is magába foglaló Szálasi-rezsimet, hisz ez utóbbi feltette a pontot az i-re, befejezte elődei munkáját.

A II. világháború során a német megszállók szinte mindenhol találkoztak kollaboránsokkal, ám Magyarországról, a magyar együttműködőkről Eichmann a legnagyobb elismeréssel írt memoárjában:

„a magyar hatóságok gépezete olyan módon, ahogy azt akkoriban más országokban működő hatóságok ritkán mondhatták el magukról…Több alkalommal azt mondtam magamnak: az áldóját! Eddig azt hitted, hogy csak Németországban uralkodik az a bizonyos pontosság, és itt legalább ugyanazt kínosan pontos akkurátusságot látod. Csodáltam a magyar közigazgatást, és nem abban a tekintettben, hogy milyen módon intézték a zsidóügyeket, hanem általánosságban szólva, hivatali-tárgyi nézőpontból szemlélve”.

Eichmann,_Adolf.jpg

Kétségtelen tény, hogy a magyar közigazgatási, közbiztonsági apparátus kétségtelenül nagyszerűen tudta, hogy miként is kell szorosan együttműködni.

Hetven évvel ezelőtt augusztusban a magyar kormány megállás nélkül dolgozott.

A deportálások újraindítása a román kiugrásig napirenden maradt. Az augusztus 2-i kormányülésen Jaross kezdeményezte a budapesti zsidók deportálását, a kikeresztelkedett személyek kivételével. Jaross Andor belügyminiszter összegezéséből: “a Budapesten tartózkodó zsidók létszáma 280.000-re tehető. Zsidó lakásokban 170.000 zsidó van nyilvántartva. A hiányzó 100.000 zsidó keresztény lakásokban elbújva tartózkodik, vagy másutt szerzett magának búvóhelyet. A megkeresztelkedett zsidók száma Budapesten 20.000-re tehető.” Az utóbbiakkal kapcsolatban kijelentette, hogy “ezeknek a kikeresztelkedett zsidóknak kímélésével lehetne a többi zsidót kiszállítani”.

Hogy Jaross újra semmibe vette utasításait, Horthynál újra kiverte a biztosítékot. Ezúttal már a németeknek nem sikerült megmenteni Jarosst, Endre és Baky még a helyén maradt. Sztójay meg közölte az örömhírt Veesenmayerrel, a deportálások 1-2 héten belül újraindulhatnak. A következő minisztertanácsi ülésen határoztak 50-60.000 „galíciai és beszivárgó zsidó” kiszállításáról. Az SS-nek sem kellett több, augusztus 15-én, a koncentrációs táborokat felügyelő Wirschaftsverwaltungshauptamt der SS (SS—WVHA) már 90.000 rabszolgamunkással tervezett.

1944. augusztus 18-án Eichmann letartóztatta a Zsidó Tanács 3 tagját: Stern Samut, Wilhelm Károlyt és Pető Ernőt, megparancsolta, hogy valamennyi alkalmazottjukról készítsenek listát. Másnap, 19-én, Bonczos Miklós az új belügyér személyesen biztosította Eichmannt, hogy a deportálások 6 nap múlva újraindulnak. Napi 20.000 (ezt több mint májusban) zsidó elszállításával számoltak, 3.000 mentesített és az összes kikeresztelkedett egyén kivételével a többi zsidó deportálásra kerül.

Mindeközben a hitközség vezetése, a Zsidó Tanács, folyamatosan tárgyaltak a különböző kormányzati tisztviselőkkel, Stern Samu ismételten felkereste Horthy Miklóst, ezúttal már nyoma sem volt az 1937-es megbeszélések hangulatának, most már mindenki számára világossá vált, komoly lépéseket kell tenni legalább a fővárosi zsidóság megmentésére.

A történelem azonban közbeszólt, hiszen Románia kiugrása teljesen megváltoztatta a helyzetet. Tévedés ne essék, nem a magyar kormány, nem a hivatalnokok serege tett azért, hogy ne lehessen folytatni a megsemmisítést, hanem megint külső körülmények döntöttek.

Azonban voltak, akiknek ez már nem jelentett segítséget.

Mindeközben ezekkel kapcsolatban arról lehet hallani, hogy Magyarország Kormánya 2014-ben, a Holocaust 70. évfordulóján azt nyilatkozta, hogy felejtés és a közöny ellen akar tenni. Úgy, hogy a megbocsáthatatlan és jóvátehetetlen bűnöket és bűnösöket megnevezi, az ártatlan áldozatok mártíromsága előtt fejet hajt”.

Ám az is tény, hogy a meghirdetett programok egy része módosult, elmaradt vagy csúszik. Míg a tervek szerint „A helyi áldozatok neveinek felolvasása az ország összes érintett településén” programpont is szerepelt, ám a tervekből nem lett semmi.

Érhetetlen, hogy Magyarországon 70 évvel a szörnyűségek után egyszerűen semmiféle központi megemlékezés nem történt. Ugyan számtalan civil szervezet, zsidó és nem zsidó szerveződés úgy nyilatkozott, hogy nem kíván a kormányzati elképzeléseken szerepelni, ám eddig ez a kormány, vagy ha úgy tetszik, Magyarország semmilyen megemlékezést nem szervezett, nem rendezett. Ám még a helyi megemlékezésekről sem lehetett hallani.

A Memento70 összefogás azért jött létre, hogy segítse a megemlékezéseket, a tiszta őszinte párbeszédet.

Nincs mit tenni, csinálni tovább azt, amit elkezdtünk.

Mert tisztán emlékezünk.

www.memento70.hu

 

29 komment

Címkék: holokauszt Eichmann

A bejegyzés trackback címe:

https://memento70.blog.hu/api/trackback/id/tr286615805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mortullus 2014.08.19. 08:46:44

Várjuk már a december 31-ét. De gondolom jövőre minden újraindul Memento71 néven.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 08:57:22

Üdítő elolvasni egy német úriember ilyen hízelgő véleményét a magyar munkamorálról.

Szerintem fontosabb mint a jöttmentek véleménye, európaiak vagyunk, vagy mifene.

2014.08.19. 09:04:46

Egyrészt ki a faszt érdekel?

70 éve volt. Alig él már valaki, aki akkor élt. Ideje lenne leakadni a témáról.
Ebben a kurva országban másról sem lehet hallani. Ideje lenne a jelen problémáival foglalkozni!

Horthy-t meg nem tudom milyen felelősség terheli? Ott volt Nürnbergben tanúként, érdekes módon senkinek eszébe nem jutott vádolni. Aztán pedig tudtommal Weiss Manfréd pénzén élt haláláig Portugáliában.

Szerintetek egy zsidó üzletember finanszírozta volna a költségeit egy zsidóirtónak?

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 09:12:59

'Ugyan számtalan civil szervezet, zsidó és nem zsidó szerveződés úgy nyilatkozott, hogy nem kíván a kormányzati elképzeléseken szerepelni, ám eddig ez a kormány, vagy ha úgy tetszik, Magyarország semmilyen megemlékezést nem szervezett, nem rendezett.'

Szerintem meg készült egy szép új emlékmü is a német megszállás áldozatairól, sőt sajtója is volt, lehet hogy hallottál is róla.

2014.08.19. 09:18:08

@Csuti Ördögüző: De az nem jó, mert nem csak a zsidók szenvedéséről szól, hanem másokéról is és azok nem számítanak.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.08.19. 10:19:22

"Eichmann a legnagyobb elismeréssel írt memoárjában"
Álljunk már meg egy szóra! Ki hiszi el egy őrült náci hablatyolását???

mortullus 2014.08.19. 10:28:39

@dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata)!: Ha magyarokról hablatyol akkor azt szent igazságként kell elfogadni, de csak akkor.

Blogger Géza 2014.08.19. 10:35:00

"Érhetetlen, hogy Magyarországon 70 évvel a szörnyűségek után egyszerűen semmiféle központi megemlékezés nem történt" Mert aktuálpolitikai hisztit csináltatok még a szoborból is. Mint mindenből. Ha csak erre megy ki a játék, akkor hagyjuk az egészet a fenébe.

látens liberális 2014.08.19. 10:48:47

"A magyar holokausztért a főfelelősség a Horthy Miklós nevével jelzett korszakot, a magukat konzervatív, talpig becsületes magyar úriembereknek tartó Sztójay-kormányt terheli,"
Idáig volt érdekes.Innen már nem is olvastam tovább.Biztosan érdekes poszt.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.19. 11:01:21

Igen, ez sok mindenben így van.

Az igazi felelős természetesen Horthy, nélküle mindez nem történhetett volna meg. Ha szar ember van az élen, az mindig nagy bajokhoz vezet.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.19. 11:02:02

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:

"Szerintetek egy zsidó üzletember finanszírozta volna a költségeit egy zsidóirtónak?"

Miért ne, ha egyszer haverok voltak?

légügyi megfigyelő 2014.08.19. 11:11:38

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Kia f@szt érdekel a honfoglalás? Meg a tatárjárás. Meg Mohács. És az ávósok. Ki a túró él már azok közül?

Ez jön a sorban, ugye?

nnnnnnnn 2014.08.19. 11:12:28

vannak tények, melyek elől nem lehet elmenekülni.

például ahogy nézem július óta 1396 palesztin civilt öltek meg, abból is 222 volt nő és 418 gyerek.

és ez nem hetven éve volt, hanem most van.

bocsika hogy belerondítottam a képbe.

mrZ (törölt) 2014.08.19. 11:51:19

Ahogy elnézem tényleg sokra tartjátok a nácikat, tanulmányozzátok, tudományosan elemzitek, oktatjátok, és aztán a gyakorlatban alkalmazzátok.
Megálltok a palesztinok, ukránok kiírtásánál, vagy további tervek vannak?

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.08.19. 11:55:22

Most meg az a bajuk a blibsiknek, hogy nem kapunk a németektől elég vállveregetést, és nem nyaljuk a seggüket elég elmélyülten.

El kéne már dönteni, most akkor magyarok vagytok vagy nem! De ha a magyart választjátok, az ordas eszméiteket bizony meg kell tagadnotok!

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.08.19. 12:21:48

pontosan Horthy volt az aki leallitatta a budapesti zsidok deportalasat!
az angolszaszok masszivan megfenyegettek hogy a haboru utan elkapjak a sajat es a csaladja toket is ha nem csicskul be
es o becsicskult...

inkabb az britek csapagygyar elleni legitamadasairol kellene regelni, hogy ugyan mar miert is nem tudtak a halaltaborokat helyette lebombazni a vasuti utvonallal, elvegre ott voltak nem messze

BigPi 2014.08.19. 12:43:03

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
"inkabb az britek csapagygyar elleni legitamadasairol kellene regelni, hogy ugyan mar miert is nem tudtak a halaltaborokat helyette lebombazni a vasuti utvonallal, elvegre ott voltak nem messze"

Ha azt mondjuk, hogy az akkori kormány és vele együtt az ország is bűnös volt a holokausztban, mert 41-től közismert tények voltak a zsidó népirtások, akkor bizony a szövetséges országok és azok kormányai is ugyan ilyen bűnösök.

mortullus 2014.08.19. 12:43:58

@$$$=$$$: arra az 1369 palesztinra már jövőre sem fog emlékezni senki, itt meg 70 éve folyik az ajvékolás...

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 13:15:13

@BigPi: @Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: 'inkabb az britek csapagygyar elleni legitamadasairol kellene regelni, hogy ugyan mar miert is nem tudtak a halaltaborokat helyette lebombazni a vasuti utvonallal, elvegre ott voltak nem messze'

Mivel a nyugati propaganda találta ki a haláltáborokat, de nyugati újságíró nem tette be a lábát 1989-ig egyetlen olyan 'haláltáborba' se, amiben állítólag gázkamra volt, mert orosz megszállás alá került mind, a nyugati lágerekben meg nem volt semmi.

Igy a haláltáborok pont ugyanolyanok mint a háború alatt az összes államban létesített munka és fogolytáborok, csak mivel a németek vesztettek, a szövetségesek meg nyertek, ezért azt hazudnak róla amit akarnak, elvégre annál jobb a hadisarc minnél tovább fizetik.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.08.19. 13:49:13

@Csuti Ördögüző: hat koszonom hogy megtiszteltel a hozzaszolasoddal de az ordas hazugsagokkal nem tudok azonosulni

pl. az hogy nem leteztek halaltaborok
vagy hogy nem Szalassy akarta volna a holokausztot, mint a poszt sugallja

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 14:09:57

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Természetesen nem Szálasi akarta a holokausztot, mert Szálasi azt sem tudta mi a holokauszt. Ezt a nevet is a háború után találták ki, mint a haláltáborokat meg a gázkamrákat. Legalábbis egyikre sincsen semmilyen tárgyi bizonyíték, csak tanúvallomások 'bizonyítják'.

Szálasi a zsidók deportjában készségesen együttmüködött, miután Magyarországot megszállták a németek. A holokausztban értelemszerüen nem müködhetett közre mert olyan akkor nem volt.

mortullus 2014.08.19. 14:34:00

@Csuti Ördögüző: Gázkamrák részletes műszaki leírására én is kíváncsi lennék. Hogy néztek ki, hogyan működtek vajon? Gondolom a német precizitás csak hagyott valami írásos nyomot, leírást erről.

Voltak gázfejlesztő részei vagy messzebbről szállították a gázt? Milyen gázzal működtek? Mekkora és milyen tartályokban tárolták a gázt? Hogy oldották meg, hogy a kamrákból visszanyerjék a gázt? Gondolom elég drága lehetett, nem hiszem, hogy egyszer használat után a légkörbe eresztették. Kérdések zöme és tömkelege. De válaszokat nem kapunk.
Csak vádakat és gyalázkodást.

k0Jack 2014.08.19. 15:03:37

1. attól függetlenül, hogy milyen, a magyar kormány/társadalom nem tehető felelőssé a múltban elkövetett vétkekért.

2. ezt itt nem hiszem el, biztos vannak a posztban részigazságok, de akkor sem...

3. az a baj ezzel a bejegyzéssel is, meg a holokauszttal általában, hogy próbálják a témát felhasználni aktuális politikai célok elérésére. ez így anakronisztikus, ahogy Galla Miklós mondaná :) Illetve mindig úgy van tálalva, mintha más csoportok/népek nem szenvedtek volna üldöztetést és irtást. részvétem az elhunytak hozzátartozóinak, de ez a fajta megemlékezés-propaganda a nem zsidó társadalom körében csak növeli az ellenszenvet az egyébként kegyeleti ügy iránt.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 15:13:25

@John Doe3: Nincsenek semmire válaszok, az auswitzi állítólagos gázkamrában nem lehetett semmilyen cyklon-b-t kimutatni, míg a mosodában, ruhaszárítóban és minden olyan helyen, ahol azzal a gázzal fertőtlenítettek, kimutatható.

Igaz ilyen kutatásokat csak saját zsebből végez pár kíváncsi történész, állami/vállalati/pályázati/zsidókárpótlásbeli pénzt csak propagandára szaban költeni, kutatásra nem.

Vannak persze már rég lebukott holo-hazugságok is, mint amilyen az emberbőr lámpaernyők, a szappanok és a gázosító teherautók. Bár a nürnbergi per iratai és a holoirodalom/filmek tele vannak ilyenekkel, soha senki nem láthat/vizsgálhat ilyesmit sehol.

Úgyhogy Auswitzban jelenleg az a bizonyjték a haláltáborra, hogy emberi haj meg cipők vannak egy szobában rakáson. Ezt így. A többi 'haláltáborban' még ennyi sincs.

Van viszont 50 film, sok nóbel díjas, 150 könyv, sok díjazott, előadók tömkelege, akik minden országban a holló túlélésüket mesélik 130 évesen, és pár helyen törvény hogy úgy vót ahogy vót.

Mondjuk tény hogy ez utóbbi más munka és fogolytáborokról nincs, különösen nincs ha azokat a szövetséges hatalmak müködtették.

2014.08.19. 18:13:58

@légügyi megfigyelő: a honfoglalás meg a tatárjárás nem folyik a csapból...

Éhes_ló 2014.08.19. 18:22:58

No ez is megvolt.
Lépjünk tovább, míg lehet.
Ha még sokáig tukmáljátok a holizéteket, miközben a zsidó haverjaitok szakmánybanirtják a népet a kies közelkeleten előbb-utóbb kihúzzátok a gyufát megint ott is, itt is...

mortullus 2014.08.19. 18:52:33

@Éhes_ló: leírtad a lényeget! De ezek annyira de annyira nem értik...
süti beállítások módosítása