HTML

Memento70

A Memento70 a kormány által kiírt Civil Alap pályázaton elnyert támogatásokat visszautasító szervezetek és személyek szövetsége. Célunk, hogy Magyarországon és a határokon túl lehetőséget biztosítsunk minden zsidó és nem zsidó szervezetnek és személynek arra, hogy támogatásukkal mozgalmunk mellé állva kifejezhessék független véleményüket. A hiteles, méltó megemlékezés mindannyiunk ügye. Mi tisztán emlékezünk. http://www.memento70.hu/ 11707024-20386324

Friss topikok

Címkék

1914 (1) Angelo Rotta (1) ártatlanok (1) Aschner Lipót (1) Auschwitz (5) Bajcsy-Zsilinszky Endre (1) Basch Andor (1) Bechtold Károly (1) bemutatkozás (1) betiltottak (2) Bródy Imre (1) Bródy Sándor (1) bródy sándor (1) Carl Lutz (2) csillagosházak (1) d-day (1) Dachau (1) deportálás (4) Eichmann (1) életmenete (1) első (1) emlékezés (1) Farkas István (1) felújítás (2) fénykép (1) Fenyő Miksa (3) foci (1) Fradi (1) Frankl Antal (1) FTC (1) Gaál Béla (1) Gárdi Jenő (1) Glück József (1) Gusztáv király (1) győr (1) György Oszkár (1) hanoar (1) Herzl Tivadar (1) holokauszt (35) Horthy (1) Horthy Miklós (1) I. világháború (1) irodalom (1) Izrael (1) június 6. (1) Karácsony Benő (1) Kasztner-zsidók (1) kiállítás (3) Lakner Artúr (1) levél (1) Lőw Imanuel (1) Lőw Immánuel (1) Magyar Színházi Társaság (2) megem (1) megemlékezés (9) Meseautó (1) Molnár Ferenc (1) moson (1) munkaszolgálat (1) normandia (1) nyíregyháza (1) OMIKE (1) orvos (1) Pécs (2) Petschauer Attila (1) Pius pápa (1) program (9) Radnóti Miklós (1) Révész Béla (1) Rós Hásáná (1) rózsaszín háromszög (1) Sárvár (1) Scheiber Sándor (1) sopron (1) sport (1) Szabadkay József (1) Szatmárnémeti (1) szeged (1) Szentes (1) szeperno (1) színház (2) szombathely (1) tábori levelek (1) tag (3) történelem (2) túlélő (2) új év (1) UTE (1) Üvegház (1) üvegház (1) vers (2) videó (5) Wallenberg (1) Weiner László (1) Weiner Leó (1) Weisz Árpád (1) Címkefelhő

Temesi Ferenc: Por (részlet)

2014.05.14. 13:45 :: memento70

Amikor Hitler (azelőtt Schicklgruber) Adolf parancsára a németek megszállták Magyarországot (- Segítő Boldogasszony); még a kormányzó is gyanús volt nekik. Tíz nappal később már megjelent az a kormányrendelet, amely a zsidókat még maradék jogaitól is megfosztja, és kötelezi őket a ~ viselésére. Rossz hír gyorsan jár: a porlódiak baljós jelnek tartották ezt az intézkedést. A régi ismerősök, barátok továbbra is köszöntötték a megbélyegzetteket - négyezer pengő büntetés járt, ha az arra kötelezett nem viselte-; megálltak egy szóra vagy a sajnálkozásukat kifejezni. De hát mit ért mindez? Az öregebb zsidók tudták, a Dávid-csillag viselése csak a kezdet.

sarga_csillag_elol.jpg

Persze olyanok is akadtak, akiknek nagyon is tetszett, szinte kapóra jött ez az egész. Néhány porlódi nyilas, mint a Borbély bőröndös meg a Bodnár cipész Pestre utaztak, és a német titkos rendőrség, a Gestapo embereivel tértek vissza. Nem tudom, lenne-e kedve viccelni annak, akihez - a tréfa szerint - a Télapó helyett a Gestapo jön: néhány jómódú porlódi polgárnak, mint a Singer, a Reitzer, a Patzauer, akit a nyilasok kiszemeltek, mindenesetre nem volt.

A korzózók ugyancsak nagyot néztek, amikor Serényi Istvántezt a fiatal tanítót, tartalékos tisztet csillaggal a mellén látták föltűnni. Serényi besétált a Katolikus Körbe, és a zakója hajtókájára tette a csillagot: hátha nem látja valaki. Szenvedélyes kártyás lévén mihamar megfeledkezett róla. Az alsózásban nagyon kell figyelni. Az olvasóteremben végigfutott a hír: a Serényi Pista zsidó! A fiatalember észre se vette, micsoda búcsújárás indult a kártyaszobába. Szögény!, súgtak össze az öregurak. Ki hitte vóna rula? Serényi este zsebre vágta a csillagot, és egyszemélyes tüntetését felfüggesztve hazament.

Amikor a porlódi rendőrkapitány telefonált Pestre a lefogott polgárok ügyében, lejött egy gestapós őrnagy, és szabadon engedte a besúgók által kiszemelteket. Ők csak azokat akarják internálni, mondta a tiszt, akik a háborús erőfeszítések útjában állnak.

Hát ebben igazat mondott, mert áprilisban megkezdődött a baloldali érzelmű, radikális, németellenes vagy pusztán csak patrióta porlódiak összeszedése. Vagy három és fél száz porlódit internáltak, naponta negyven-ötven embert.

Május közepétől aztán mindenki pirulhatott a szégyentől, ha valóban magyar volt: a fővárost kivéve egész Magyarországon megkezdődött a zsidó lakosság gettókba zárása. Porlódon sokan a halált választották: Löbb és Török gyógyszerészek, Scheinberger Gábriel és családja, a Csukonyi lány, Olga, Erdélyi Jenő és neje, Háyné és lánya meg még annyian. A kilencvenéves Lőw Immánuel, a magyar nyelv született mestere, aki mint főrabbi a főrendiház tagja volt, és mentelmi jogot élvezett. önként csatlakozott híveihez az Európa egyik legszebb zsinagógája körül kialakított gettóban. A "keresztény zsidók" számára - már az elnevezés is mutatja, micsoda, az emberiesség törvényét lábbal tipró intézkedés volt ez is - a Kelemen utcai Holczer-házat jelölték ki kényszertartózkodási helyül.

lőw.jpg

Egy verőfényes vasárnap pedig minden eddiginél nyomasztóbb menet vonult lefelé a Híd utcán keresztül a korzón. A környékbeli falvakból összeterelt rémült és megalázott emberek voltak, gyerekeket, kis motyóikat cipelve. Mellükön mint világító lőlapok: csillagok. (Nem telik bele sok idő, és a kitelepített torontáli svábok vonulnak ugyanezen az úton.) A korzón megmerevedtek a sétálók, a legtöbben a szemüket is lesütötték. Pedig ha nem akarunk látni valamit, attól az még van. A környékbeli zsidóságot a rókusi téglagyárba meg a disznóhizlaldába terelték. A porlódi zsidók vagy inkább a zsidó származású porlódiak sem voltak sokkal jobb helyzetben. Nemcsak lakásaikat dúlták fel, a gettóba is bejártak fosztogatni csendőrök, rendőrök - minden olyan elem, akinek jó kapcsolatai voltak. Majthényi főtisztelendőt meg a református, evangélikus lelkészt bezzeg nem engedték be a téglagyárba az SS-ek, bár belügyminisztériumi engedélyük is volt.

És aztán elindultak a szerelvények. Összezsúfolva, betegekkel és haldoklókkal, víz nélkül, kímélet nélkül. Négy halálvonat ment Porlódról Auschwitzba és Ausztriába. A legtöbb porlódi persze egyáltalán nem tudta ezeknek a vonatoknak az úticélját. De aki tehetetlenül tűri, hogy honfitársait brutális kegyetlenséggel, állatok módjára hurcolják el, annak tiszta lelkiismerete aligha lehet. Hogy ezt ki hogyan beszélte meg magával, nem tudom. Horthy kormányzó például rumot vedelt.

Háromezer porlódi veszett oda a nácik (a rabtartó is rab: az SS-eknek is megvolt a tetoválásuk) haláltáboraiban. A fele annak az emberadónak, amellyel Porlód ezért a minden eddiginél esztelenebb és szégyentelenebb háborúért fizetett.

Az áldozatok emlékének megőrzésére jött létre a Memento70 összefogás. Amennyiben egyetértesz elképzeléseinkkel, támogass minket!

Bővebb információ: www.memento70.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://memento70.blog.hu/api/trackback/id/tr646163241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása