HTML

Memento70

A Memento70 a kormány által kiírt Civil Alap pályázaton elnyert támogatásokat visszautasító szervezetek és személyek szövetsége. Célunk, hogy Magyarországon és a határokon túl lehetőséget biztosítsunk minden zsidó és nem zsidó szervezetnek és személynek arra, hogy támogatásukkal mozgalmunk mellé állva kifejezhessék független véleményüket. A hiteles, méltó megemlékezés mindannyiunk ügye. Mi tisztán emlékezünk. http://www.memento70.hu/ 11707024-20386324

Friss topikok

Címkék

1914 (1) Angelo Rotta (1) ártatlanok (1) Aschner Lipót (1) Auschwitz (5) Bajcsy-Zsilinszky Endre (1) Basch Andor (1) Bechtold Károly (1) bemutatkozás (1) betiltottak (2) Bródy Imre (1) bródy sándor (1) Bródy Sándor (1) Carl Lutz (2) csillagosházak (1) d-day (1) Dachau (1) deportálás (4) Eichmann (1) életmenete (1) első (1) emlékezés (1) Farkas István (1) felújítás (2) fénykép (1) Fenyő Miksa (3) foci (1) Fradi (1) Frankl Antal (1) FTC (1) Gaál Béla (1) Gárdi Jenő (1) Glück József (1) Gusztáv király (1) győr (1) György Oszkár (1) hanoar (1) Herzl Tivadar (1) holokauszt (35) Horthy (1) Horthy Miklós (1) I. világháború (1) irodalom (1) Izrael (1) június 6. (1) Karácsony Benő (1) Kasztner-zsidók (1) kiállítás (3) Lakner Artúr (1) levél (1) Lőw Imanuel (1) Lőw Immánuel (1) Magyar Színházi Társaság (2) megem (1) megemlékezés (9) Meseautó (1) Molnár Ferenc (1) moson (1) munkaszolgálat (1) normandia (1) nyíregyháza (1) OMIKE (1) orvos (1) Pécs (2) Petschauer Attila (1) Pius pápa (1) program (9) Radnóti Miklós (1) Révész Béla (1) Rós Hásáná (1) rózsaszín háromszög (1) Sárvár (1) Scheiber Sándor (1) sopron (1) sport (1) Szabadkay József (1) Szatmárnémeti (1) szeged (1) Szentes (1) szeperno (1) színház (2) szombathely (1) tábori levelek (1) tag (3) történelem (2) túlélő (2) új év (1) UTE (1) üvegház (1) Üvegház (1) vers (2) videó (5) Wallenberg (1) Weiner László (1) Weiner Leó (1) Weisz Árpád (1) Címkefelhő

Egy születésnap kapcsán…

2014.06.18. 15:22 :: memento70

A Pesti Hírlap így köszöntötte Horthy Miklóst születésnapján, 1944. június 18-án.

horthy(1).jpg

„A szeretet áramaival telik meg a magyar levegő. Sokmilliónyi magyar szív változik át megannyi apró rádióleadóvá, amelyek mindegyike egy irányba sugározza a szeretet hullámait a budai várpalota felé, ahol vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója, az első magyar ember ünnepli 76. születésnapját. Ezek a rádióhullámok nem ismerik a légköri zavart, a csengésük egyformán tiszta és erős, és mindenen áthatoló. A férfiúnak, aki felé áramolnak, éreznie kell ezt, a vállaira nehezedő ezernyi gond és szörnyű felelősség közepette is. Tudnia kell, hogy ezen a napon egy ütemre dobban minden szív ebben az országban és elsimulnak azok az ellentétek, amelyek különben a haza szolgálatának mikéntjét illetőleg az önzetlen, tiszta szándékú magyarokat is a mindennapi életben elválaszthatják vagy legalább is különböző utakra késztethetik.”

Azonban az újságban ezen a „jeles” napon más cikkek is megjelentek.

"A zsidó munkaszolgálatosok részére ruhatartalmú csomagok küldhetők a harctérre.

A honvéd vezérkar főnöke a tábori postaszámon levelező zsidó munkaszolgálatosok részére június 20-30 között egy darab 2 kilogrammos, kizárólag alsó- vagy felső ruhaneműt tartalmazó csomag feladását engedélyezte. A csomag bármely polgári postahivatalnál feladható. Feladásához bélyeg nem szükséges. A csomagban ruhaneműn kívül egyéb dolgot, vagy levelet elhelyezni tilos. Egy egyén részére csak egy darab ilyen csomag küldhető. Amennyiben ugyanazon címzett részére több ilyen csomag érkeznék, úgy valamennyi csomagot visszaküldik a feladónak.”

„Szegeden befejezték a zsidók elkülönítését

A szegedi zsidók összeköltöztetése a megállapított területen befejeződött. Az elhatárolt terület falain belül a zsidó-tanács állandó ellenőrzése alatt álló házőrségek felelnek a belső rendért. A zsidók valamennyien katonás fegyelem alatt állanak s a kijelölt rendőri közegeknek, valamint a kijelölt zsidó elöljáróknak feltétlen engedelmességgel tartoznak. Az ébresztő reggel 6 órakor van, a takarodók pedig este 9 órakor. A kijelölt területet csakis csoportosan, rendőri ellenőrzéssel és rendőri kísérettel szabad elhagyni. Az elkülönített résznek külön orvosai, kórháza és gyengélkedőszobái vannak.”

Magyarország kormányzója egy korábbi levelében ezt írta: „Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden-minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem stb. zsidókezekben legyen, és hogy a magyar tükörképe – kivált külföldön – a zsidó.”

Horthy Miklós születésnapján hurcolják el Kalocsa és környéke zsidóságát. 977 embert szállítottak át a kecskeméti gettóba, ahonnan rövidesen deportálták őket. 1941-ben a város zsidóságának létszáma 360 fő, az összlakosság alig 3%-a. Két kis gettó volt a településen, az egyik a Tomori és a Híd utcában, a másikat a Búzapiac téren alakították ki a paprikamalomban. Az előbbiben 617 zsidót szállásoltak el, ezek között voltak a városiak és a dunavecsei járásból valók egyaránt. A paprikamalomban gyűjtötték össze a környező falvak, települések - Bátya, Drágszél, Dunaszentbenedek, Dusnok, Érsekcsanád, Foktő, Géderlak, Hajós, Miske, Nemesnádudvar, Sükösd, Szakmár - zsidóit.

Ezen a napon a karcagi gettó lakosságát átvitték a szolnoki cukorgyárba, és nem sokkal később bevagonírozták. A Szolnok és Debrecen közt fekvő város, Karcag gettóját április 24-én hozták létre a temető és a Vágóhíd utca között.
Csaknem 1300 zsidót tereltek ide. Közülük mintegy 800 helybéli zsidó volt, a többieket a szomszédos településekről hozták, beleértve Kunmadarast és Tiszaszentimrét. Mielőtt a deportálások megkezdődtek, a szolnoki cukorgyárban 4666 zsidót tartottak fogva, akiknek mintegy fele Szolnokról került ki. A többiek olyan településekről jöttek, mint Abádszalók, Dévaványa, Endrőd, Gyoma, Karcag, Kisújszállás, Kőrösladány, Kunhegyes, Kunmadaras, Mezőtúr, Szarvas, Szeghalom, Tiszaszentimre, Törökszentmiklós, Túrkeve és Vésztő. Mialatt Szolnokon tartózkodtak, 29 zsidó halt meg a gettóban és a cukorgyárban. Két transzportban deportálták a zsidókat: az első, majdnem 2700 zsidóval, június 25-én indult, a másiknak három nappal később kellett indulnia. Az egyik transzportot Strasshofba, a másikat Auschwitzba irányították. A Strasshofba irányítottaknak viszonylag magas százaléka túlélte a háborút.

A Memento70 összefogás azért jött létre, hogy emléket állítson az áldozatoknak, akik közül nyilvánvalóan nem kevesen azt gondolták, hogy a születésnapját ünneplő Horthy Miklós „majd megvédi őket”.

Súlyos csalódás, emberek tíz és százezreinek életébe kerülő tévedés volt.

Mi tisztán emlékezünk.

 

2 komment

Címkék: holokauszt Horthy

A bejegyzés trackback címe:

https://memento70.blog.hu/api/trackback/id/tr336353711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bbogas 2014.06.19. 12:41:35

Tele a hócipőm azzal, hogy egyeseknek Horthyról, a második világháborúról, atombombáról, Sztálinról, árpádsávról, Dunapartról, vonatfüttyről, mindenről az jut az eszükbe, hogy a szegényzsidók.

Ugyanezek az emberek Trianon kapcsán azt szajkózzák, hogy, a múlton felül kell emelkedni, és hát igen, Trianonról mi is tehettünk. És hogy hát nem a múltba kell révedni, hanem előre tekinteni.

laci_52 2014.06.19. 15:15:59

Megint egy részrehajló cikk. Az kimaradt belőle, hogy néhány nappal később Horthy leállíttatta a deportálásokat és ezzel zsidók tízezreinek mentette meg az életét...
süti beállítások módosítása