HTML

Memento70

A Memento70 a kormány által kiírt Civil Alap pályázaton elnyert támogatásokat visszautasító szervezetek és személyek szövetsége. Célunk, hogy Magyarországon és a határokon túl lehetőséget biztosítsunk minden zsidó és nem zsidó szervezetnek és személynek arra, hogy támogatásukkal mozgalmunk mellé állva kifejezhessék független véleményüket. A hiteles, méltó megemlékezés mindannyiunk ügye. Mi tisztán emlékezünk. http://www.memento70.hu/ 11707024-20386324

Friss topikok

Címkék

1914 (1) Angelo Rotta (1) ártatlanok (1) Aschner Lipót (1) Auschwitz (5) Bajcsy-Zsilinszky Endre (1) Basch Andor (1) Bechtold Károly (1) bemutatkozás (1) betiltottak (2) Bródy Imre (1) bródy sándor (1) Bródy Sándor (1) Carl Lutz (2) csillagosházak (1) d-day (1) Dachau (1) deportálás (4) Eichmann (1) életmenete (1) első (1) emlékezés (1) Farkas István (1) felújítás (2) fénykép (1) Fenyő Miksa (3) foci (1) Fradi (1) Frankl Antal (1) FTC (1) Gaál Béla (1) Gárdi Jenő (1) Glück József (1) Gusztáv király (1) győr (1) György Oszkár (1) hanoar (1) Herzl Tivadar (1) holokauszt (35) Horthy (1) Horthy Miklós (1) I. világháború (1) irodalom (1) Izrael (1) június 6. (1) Karácsony Benő (1) Kasztner-zsidók (1) kiállítás (3) Lakner Artúr (1) levél (1) Lőw Imanuel (1) Lőw Immánuel (1) Magyar Színházi Társaság (2) megem (1) megemlékezés (9) Meseautó (1) Molnár Ferenc (1) moson (1) munkaszolgálat (1) normandia (1) nyíregyháza (1) OMIKE (1) orvos (1) Pécs (2) Petschauer Attila (1) Pius pápa (1) program (9) Radnóti Miklós (1) Révész Béla (1) Rós Hásáná (1) rózsaszín háromszög (1) Sárvár (1) Scheiber Sándor (1) sopron (1) sport (1) Szabadkay József (1) Szatmárnémeti (1) szeged (1) Szentes (1) szeperno (1) színház (2) szombathely (1) tábori levelek (1) tag (3) történelem (2) túlélő (2) új év (1) UTE (1) üvegház (1) Üvegház (1) vers (2) videó (5) Wallenberg (1) Weiner László (1) Weiner Leó (1) Weisz Árpád (1) Címkefelhő

Adalékok egy budapesti kert történetéhez

2014.05.22. 08:04 :: memento70

A hungarista Belügyminisztérium tisztviselői a Zsidó Tanács tiltakozását semmibe vették. November végén a csillagos házak még megmaradt lakóinak a beköltözése megindult a Dohány utca – Nagyatádi Szabó István utca (ma Kertész) – Király utca és Károly körút határolta 0,3 négyzetkilométernyi területre. Csak annyit vihettek magukkal, amennyit a kezükben képesek voltak. A Zsidó Tanács tagjainak többsége mindent elkövetett, hogy a még nemzetiszocialista uralom alatt lévő Európa utolsó és egyetlen nagyobb zsidó tömeget magában foglaló gettójának élelmezéséről, lakóinak biztonságáról valamiképp gondoskodjon. A gettót körzetekre osztotta, szervezeteket állított fel.

zsido_hazaspar.jpg

Szálasi parancsára december 10-én a központi gettó négy kapuját lezárták. A zsidóknak csak befelé volt út. 243 épületbe 70.000-nél több embert költöztettek ismét össze. A lakóépületek, lakások száma a főváros ostroma miatt állandóan csökkent.

Az állami hatóságok által kiutalt nyomorúságos fejadagon felül segítségre csak egyes diplomáciai képviseletektől és a Nemzetközi Vöröskereszttől, valamint ez utóbbi nemzeti szervezeteinek budapesti képviselőitől számíthattak. Rajk Endre, készletügyi kormánybiztos 915 kalóriaértékű napi fejadagot engedélyezett. A Zsidó Tanács hiába hivatkozott a közismert tényre: egy 70 kg súlyú felnőttnek, ha nem dolgozik, naponta legkevesebb 2.200-2.500 kalóriára van szüksége az életben maradáshoz, a zsidóknak kiutalt fejadag emeléséről nem lehetett szó.

Az éhezés csak egyike volt a központi gettóba parancsoltakra zúdult szenvedésnek. Kitörni nem volt hová, és a túlzsúfoltság a rossz higiéniás feltételekkel együtt súlyos egészségügyi helyzethez vezetett. December végén meghatározó és megoldhatatlan gond volt pl. szappanhoz, fertőtlenítőszerekhez jutni. Állandósult a gyógyszerhiány, feltételek hiányában rosszabbodott az egészségügyi és kórházi ellátás. Mindezeket tetézte, hogy nem tudták hol eltemetni a halottakat.

A zsidó szükségkórházakba a betegek többsége kritikus állapotban került. Összeomlott idegzettel százak kíséreltek meg öngyilkosságot, másokat golyó okozta sebesülésekkel hoztak be a nyilasok fegyveres támadásai után. Néhányukat azután, hogy belelőtték őket a Dunába vagy szovjet tüzérségi támadások nyomán. Nem kevesen az öregséggel, hiányos táplálkozással vagy fertőzésekkel összefüggő krónikus betegség miatt szorultak kórházi ápolásra. A dr. Frank György, dr. Róth József és dr. Tauber László sebészcsoport szinte csodákat művelt. Az áramszolgáltatás hiánya miatt sok sürgős operációt házi készítésű gyertyák vagy zseblámpák fényében végzett el.

1945. január 3. után a holttestek többségét a Kazinczy utcai rituális fürdőépületbe gyűjtötték. Miután a kádak, a csarnokok megteltek, a hullákat az épületek udvarain tárolták (a kórházak és a Zsidó Tanács székházánál). Később rakásba halmozták több kiürített üzlethelyiségben, a Klauzál téren és a Dohány utcai zsinagóga udvarán.

pesti getto.jpg

Mikor a gettó felszabadult, területén háromezernyi temetetlen holttest volt. Szállítóeszközök híján 2.218 halottat több tömegsírba temettek a Dohány utcai zsinagógával szomszédos Hősök Temploma körüli kertben.

A sírkertben 400 sírtábla szorul restaurálásra, a rendezéssel a temető szimbolikus emlékhelyi és kegyeleti jellege erősödik.

dohányutcaisírok.jpg

Kérünk, hogy támogassad a felújítást, ahogy a Memento70 programot is!

Bővebb információ

Bízunk abban, hogy a fiatal generáció tagjai is sokat tanulhatnak majd ezen az autentikus helyszínen.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://memento70.blog.hu/api/trackback/id/tr736190717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ephart 2014.05.22. 14:06:24

kegyeletbe burkolt pénzlenyúlás megint.jellemző

♔batyu♔ 2014.05.22. 15:08:08

Erre fel a palesztinokat aztán ők is gettókba költöztették.

sztrugackij 2014.05.22. 15:28:04

@♔batyu♔:
"Erre fel a palesztinokat aztán ők is gettókba költöztették. "

Ahonnan amazok rakétákkal lövik a zsidó negyedeket.

☉ ☾ 2014.05.22. 15:42:40

Egyre nagyobb szégyen magyarnak lenni.

fifibá55 2014.05.22. 16:08:22

@☉ ☾: Nem az. De ezek a tények jól égjenek bele az emlékezetedbe és a lelkedbe.

ephart 2014.05.22. 16:09:08

"zsidóknak csak befelé volt út."

hát manapság elnézve ezt a környéket hazugságnak tűnik ez az állítás.elég sokan kijöttek hisz tele van velük ma is a belváros

belekotty 2014.05.22. 16:30:33

@ephart: Te mocskos náci! A beszólásaidból kiderült már hogy magad is zsidó vagy. Mitől fordultál a néped ellen? Lehet túl hülye vagy és a zsidók kiközösítettek?

ephart 2014.05.22. 16:46:59

Fokozott biztonsági intézkedésekkel és különleges menüvel is készülnek Ferenc pápa szombaton kezdődő háromnapos szentföldi látogatására – közölte csütörtökön a Háárec című izraeli napilap.
Az izraeli biztonsági szolgálatok attól tartanak, hogy a pápa szentföldi útját és a nemzetközi média ezzel járó figyelmét kihasználva szélsőséges zsidó csoportok nagyobb „gyűlöletcselekményt” hajtanak végre, s ezért óvintézkedéseket vezettek be. Az ügy előzménye, hogy az utóbbi hetekben szélsőjobboldali vandál csoportok arab- és keresztényellenes feliratokat festettek keresztény helyekre, templomokra, kolostorokra, a római katolikus látogatóközpontra MTI

dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ 2014.05.22. 17:08:18

@ephart: +1

@belekotty: a kurva anyádért rohadtak ide a testvéreid galíciából tetves földfoglaló jöttment gecik? kb olyan mocskos menekültek vagytok mint a szaros picsájú afgánok akik itt kérnek menedékjogot! majd ha szépen megfogjátok magatokat az elhúztok a véres faszba akkor nácizhattok de nem itt! nem is mire van ekkora pofátok amikor egy büdös zsidó csak vendég ebben az országban

komplikato 2014.05.22. 19:40:03

@ʇʇǝן dɯoʞ ɯǝu ǝʞıʇsıd (Elsőházy István): Itt ugyan afgán nem kér menedék jogot, nincs olyan csóró, éhező, üldözött szerencsétlen aki pont ide akarna menedékjogot. Lásd még a videóriportot, ahol a menekültek elmondták még aknamezőn megdögleni is jobb, mint magyar menekülttáborba zárva évekig élve rohadni.

ephart 2014.05.22. 20:12:11

Csütörtökön az Európai Unió tájékoztatta cionista rezsimet azon a döntéséről, hogy megtiltja a tojás, a baromfi, és baromfitermékek behozatalát a cionisták által megszállt területeken lévő kibucokból. Az ENSZ a Jordán folyó nyugati partját és Kelet-Jeruzsálemet az ott élő zsidó telepesek miatt a nemzetközi jog alapján illegálisan megszállt területnek tartja.

A nemzetközi bojkott izraeli termékekre, a bojkott, kiválás és szankciók (BDS) kampány 30 millió dollárjába került eddig is az izraeli rezsimnek. A BDS kampány része azoknak a nemzetközi erőfeszítéseknek, hogy nyomást gyakoroljanak Tel Aviv-ra az illegális építkezések beszüntetésére a megszállt palesztin területeken.

Dernovics Laszlo 2014.05.22. 20:44:53

@ephart: ha ennyire sajnalod a terrorista haverjaidat, akkor segits nekik. Küldj penzt, paripat aztad meglatod mi törtenik az adomanyaiddal. Upsz eltünik. Az arab testverek miert nem segitenek nekik? Mert csak raketakat lövöldöznek, dolgozni nagyreszt faj.

ephart 2014.05.22. 20:46:46

@Dernovics Laszlo: Fokozott biztonsági intézkedésekkel és különleges menüvel is készülnek Ferenc pápa szombaton kezdődő háromnapos szentföldi látogatására – közölte csütörtökön a Háárec című izraeli napilap.
Az izraeli biztonsági szolgálatok attól tartanak, hogy a pápa szentföldi útját és a nemzetközi média ezzel járó figyelmét kihasználva szélsőséges zsidó csoportok nagyobb „gyűlöletcselekményt” hajtanak végre, s ezért óvintézkedéseket vezettek be. Az ügy előzménye, hogy az utóbbi hetekben szélsőjobboldali vandál csoportok arab- és keresztényellenes feliratokat festettek keresztény helyekre, templomokra, kolostorokra, a római katolikus látogatóközpontra

ephart 2014.05.22. 20:49:22

@Dernovics Laszlo: ja és az Európai Unió indította a bojkotott.ott reklamálj

Dernovics Laszlo 2014.05.22. 20:51:46

Mindenki leszarja a bojkottjukat. A sok hozzad hasonlo suttyo csak a pofajat jartatja es abban ki is merül minden. Ha ennyire szereted öket menj oda elj velük, dolgozz velük vagy nekik.

ephart 2014.05.22. 20:54:28

@Dernovics Laszlo: Ámosz Oz világhírű írónak a fiatal radikális zsidó telepesekről szóló kijelentése, amelyben héber neonáciknak nevezte őket. Ámosz Oz pénteken Tel-Avivban a 75. születésnapját ünnepelte egy kulturális eseményen, ahol azokat a honfitársait bírálta élesen, akik engedély nélkül alakítanak ki telepeket Ciszjordániában - jelentette az izraeli sajtóra hivatkozva az MTI:
Palesztin államban hisz
A Nobel-esélyesnek tartott, 1939-ben született izraeli író 2010-ben Budapesten járt a könyvfesztiválon, az origónak adott interjújában akkor azt mondta, hogy "az izraeliek és palesztinok drámájában nincs rossz vagy jó. Két jogos igény összeütközése okozza a tragédiánkat. Azt gondolom, egy ilyen tragédiának két vége lehet. Shakespeare-i, amikor valamelyik oldal igazsága győzedelmeskedik, de mindenki meghal; vagy csehovi, amikor a szereplők csalódottan és megkeseredve, de élnek. Nem hiszek a hepiendben; a két állam - izraeli és palesztin - egymás melletti létezésében hiszek".
Az író elítélte a zsidó szélsőségesek arab tulajdon elleni támadásait is.
A szörny szemébe kell néznünk és nevén kell őt neveznünk. Olyanná akartunk válni, mint a többi nép. Reméltük, hogy eljön a nap, amikor lesz héber tolvaj és lesz héber szajha. Most már vannak héber neonáci csoportok is
süti beállítások módosítása