HTML

Memento70

A Memento70 a kormány által kiírt Civil Alap pályázaton elnyert támogatásokat visszautasító szervezetek és személyek szövetsége. Célunk, hogy Magyarországon és a határokon túl lehetőséget biztosítsunk minden zsidó és nem zsidó szervezetnek és személynek arra, hogy támogatásukkal mozgalmunk mellé állva kifejezhessék független véleményüket. A hiteles, méltó megemlékezés mindannyiunk ügye. Mi tisztán emlékezünk. http://www.memento70.hu/ 11707024-20386324

Friss topikok

Címkék

1914 (1) Angelo Rotta (1) ártatlanok (1) Aschner Lipót (1) Auschwitz (5) Bajcsy-Zsilinszky Endre (1) Basch Andor (1) Bechtold Károly (1) bemutatkozás (1) betiltottak (2) Bródy Imre (1) Bródy Sándor (1) bródy sándor (1) Carl Lutz (2) csillagosházak (1) d-day (1) Dachau (1) deportálás (4) Eichmann (1) életmenete (1) első (1) emlékezés (1) Farkas István (1) felújítás (2) fénykép (1) Fenyő Miksa (3) foci (1) Fradi (1) Frankl Antal (1) FTC (1) Gaál Béla (1) Gárdi Jenő (1) Glück József (1) Gusztáv király (1) győr (1) György Oszkár (1) hanoar (1) Herzl Tivadar (1) holokauszt (35) Horthy (1) Horthy Miklós (1) I. világháború (1) irodalom (1) Izrael (1) június 6. (1) Karácsony Benő (1) Kasztner-zsidók (1) kiállítás (3) Lakner Artúr (1) levél (1) Lőw Imanuel (1) Lőw Immánuel (1) Magyar Színházi Társaság (2) megem (1) megemlékezés (9) Meseautó (1) Molnár Ferenc (1) moson (1) munkaszolgálat (1) normandia (1) nyíregyháza (1) OMIKE (1) orvos (1) Pécs (2) Petschauer Attila (1) Pius pápa (1) program (9) Radnóti Miklós (1) Révész Béla (1) Rós Hásáná (1) rózsaszín háromszög (1) Sárvár (1) Scheiber Sándor (1) sopron (1) sport (1) Szabadkay József (1) Szatmárnémeti (1) szeged (1) Szentes (1) szeperno (1) színház (2) szombathely (1) tábori levelek (1) tag (3) történelem (2) túlélő (2) új év (1) UTE (1) üvegház (1) Üvegház (1) vers (2) videó (5) Wallenberg (1) Weiner László (1) Weiner Leó (1) Weisz Árpád (1) Címkefelhő

Elkezdődött…

2014.09.01. 08:47 :: memento70

Karinthy Ferenc Naplójában emlékezett meg 1939. szeptember 1-ről. Mint nemrég érettségizett diák, aki ráadásul az uszodák környékén is élte napjait, időnként írt a különböző sporteseményekről az Est lapoknak. Szórakozás is volt ez neki, másrészt pedig pénzkereset is, hiszen egy évvel előtte halt meg Karinthy Frigyes, az édesapja, a legjobb magyar írók egyike, aki addig megpróbálta a család hajóját az egyre nagyobb vihar közepette fenntartani.

A szerkesztőségben Petschauer Attilához vitte az egyik írását, éppen 1939. szeptember 1-én, amikor is bejelentették, hogy Németország hadat üzent, megtámadta Lengyelországot, ahogy azt is, hogy ezzel egy időben Anglia és Franciaország is úgy döntött, hadiállapotban állnak a Harmadik Birodalommal.

Akkor mondta a szinte gyerek Karinthy Ferencnek Petschauer, hogy elkezdődött. Karinthy rákérdezett, hogy biztos? Nem lehet ezt valahogy másként megoldani. Petschauer megrázta a fejét, nem, elkezdődött. Neki lett igaza, valóban elkezdődött.

lengyel-német határ.jpg

De mi is?

1939 szeptember 1 -én, 4 óra 40 perckor a Luftwaffe repülőgépei megkezdték a a lengyel légierő szisztematikus pusztítását öt perccel később a Danzig kikötőjében baráti látogatáson levő Schleswig-Holstein csatahajó is tüzet nyitott a danzig-i öbölben levő lengyel Westerplatte erődre, a Kriegsmarine hajói és tengeralattjárói pedig blokádot vontak a lengyel tengerpart köré. A 3. és a 4. hadsereg egységei megindították a támadásukat a lengyel balti-tengeri kijárat lezárására. Guderian két gyalogoshadtest által támogatott 19. motorizált hadteste visszavonulásra kényszerítette a lengyel 9. gyalogoshadosztályt és a pomerániai lovashadosztályt. A lengyelek a Brda folyó mögé vonultak vissza, lerombolván maguk után a hidakat, de a német 3. páncéloshadosztálynak már az invázió első napján sikerült pontonhidakat épitenie a folyón, és ennek köszönhetően már a második napon egyesült a 3. és a 4. hadsereg.

wielrui.jpg

A náci Németország nagy kockázatot vállalt ezzel a hadüzenettel, a háború megkezdésével, már azért is, mert minden politikus tudta-érezte, hogy ez bekövetkezik. Tehát tévedés lenne azt hinni, hogy a német támadás szeptember 1-jén hajnalban váratlanul érte a világot. A magyar királyi külügyminisztérium például már 1939 májusában jelentést kapott Sztójay Dömétől arról, hogy a támadás várhatóan augusztus 31-én vagy szeptember 1-jén fog megindulni Lengyelország ellen. Tévedés lenne azt hinni, hogy túl sokan gondoltak arra: Lengyelország megtámadása világháborúvá szélesedik.

Petschauer Attila viszont mégis érezte, hogy ez világháború lesz.

A hadjárat 1939. október 6-án ért véget, mikor Németország és a Szovjetunió teljes egészében megszállta Lengyelországot. A német-szovjet szerződés titkos záradéka Lengyelországra vonatkozó része így szólt:

"A lengyel államhoz tartozó térség területi és politikai átalakulása esetén Németország és a Szovjetunió befolyási övezeteit hozzávetőlegesen a Narew, a Visztula és a San folyók vonala határozza meg. Azt a kérdést, hogy vajon mindkét fél érdekei kívánatossá teszik-e egy független lengyel állam fenntartását, és hogy az ilyen állam milyen határok között állna fenn, csak a további politikai fejlemények során lehet végérvényesen meghatározni. Mindenesetre a kérdést mindkét kormány baráti megállapodással fogja megoldani."

A háború kitörésével a német zsidópolitika második szakaszába lépett, melynek célja a zsidók területi elkülönítése volt. 1939 őszén miután a németek megszállták a mintegy kétmillió zsidó lakta Nyugat-Lengyelországot, Reinhard Heydrich, a Reichssicherheitshauptamt feje azt javasolta, hogy gyűjtsék a lengyelországi zsidóságot néhány vasúti csomóponton fekvő nagyvárosban létesítendő gettóba, ahol kényszermunkát végeztethetnek velük, és a vasút megkönnyíti „további lépések” megvalósítását. Amíg ezekre a további lépésekre sor nem került, addig a gettókban sok ezer zsidót meggyilkoltak, és még többen haltak meg éhségtől, betegségtől vagy a kimerültségtől, de szisztematikus kiirtásra ekkor még nem történt kísérlet.

Mit jelentett ez a további lépések kifejezés?

A történelem bebizonyította, hiszen szinte teljes egészében kiirtották Lengyelország zsidó közösségét.

Voltak páran a világban, Európában, így Magyarországon is olyanok, akik tudták, hogy ilyen helyzetben mi is a kötelességük. Ezek egyike volt id. Antall József, aki menekültügyi biztosként dolgozott a magyar államapparátusban.

schleswig holstein Danzigban.jpg

1938-tól egyre nagyobb tömegben érkeztek erdélyi magyarok Magyarországra, Észak-Erdély visszacsatolása után pedig jelentős népmozgás indult meg oda- és vissza, amelynek irányításával Antall Józsefet bízták meg. 1941-ben megbízták a bukovinai székelyek betelepítésével, több akciót szervezett a történelmi határon túli szórványmagyarság Magyarországra hozására. 1938-1939-ben Ausztriából és Csehországból érkezett Magyarországra a menekültek egy nagyobb hulláma, ők részben politikai menekültek, részben zsidó származásúak voltak. Utóbbiak mentése miatt a német külügyminisztérium is tiltakozott. 1939 őszén 3-5000 fő lengyel zsidó keresett menedéket Magyarországon. Antall József utasítására nem zsidóként vették őket nyilvántartásba, mindenki keresztény papírokat kapott. Ezt az első hullámot 1941-ben újabb nagyszámú zsidó menekült követte. Elhelyezésükről Budapesthez közeli településeken gondoskodtak, a gyerekeknek és a fiataloknak iskolákat szerveztek. Más nemzetek fiai is menedékre találtak Magyarországon (francia, angol, holland, belga), közülük a legnagyobb lélekszámú menekültcsoport a franciáké volt (4-5000 fő).

1991-ben posztumusz Jad Vasem elismerést is kapott tevékenységéért.

Magyarországon ekkor még nem volt háborús hangulat, bár az is igaz, hogy ekkor már a hazai közélet megélte már az I. zsidótörvény elfogadását és bevezetését, melynek értelmében az 1938. évi XV. törvénycikk (1938. május 29.), „A társadalmi és gazdasági élet egyensúlyának hatályosabb biztosításáról” címet viselte. A törvény szövege szerint a szabadfoglalkozású állásoknál és a tíz értelmiséginél többet foglalkoztató kereskedelmi, pénzügyi és ipari vállalatoknál 20% lehet a zsidók maximális aránya, melyet öt év türelmi időszak alatt kell elérni.

Már megélte az ország a II. zsidótörvényt is, az 1939. évi IV. törvényt (1939.május 05.), amelyik „ A zsidók közéleti és gazdasági térfoglalásának korlátozásáról ” címet viselte már elsősorban faji szempontból határozta meg, hogy ki számít zsidónak. Zsidónak minősült, aki önmaga, legalább egy szülője vagy legalább két nagyszülője az izraelita felekezet tagja volt a törvény hatálybalépésekor vagy az előtt.

A törvény 6%-ban maximalizálta a zsidók arányát a szellemi foglalkozásokban, valamint megtiltotta zsidók alkalmazását állami közigazgatási és igazságügyi szerveknél és középiskolákban. Zsidó nem tölthetett be színházakban és médiában olyan állást, amely befolyással volt az adott színház/média szellemi irányvonalára. Az engedélyeztetés alá eső ipari és kereskedelmi ágazatokból a zsidókat teljesen kizárta a törvény.

Magyarország ekkor még „csak” állampolgári jogaiktól kezdte el megfosztani az itt élő zsidókat, bár az is igaz, hogy még nem is szerepelt szeretett hazájuk a II. világháborúban.

Azonban később más lett a helyzet…

www.memento70.hu

 

 

 

18 komment · 2 trackback

Címkék: tag Petschauer Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://memento70.blog.hu/api/trackback/id/tr26654327

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Antiszemita az aki ... 2014.09.02. 08:28:33

A Szórakoztató Képes Erkölcstan blog álláspontja szerint az idézet mondás az azt mondó személye nélkül is jellemző és találó. Pláne a karikatúrával együtt: "Korábban az volt az antiszemita, aki gyűlölte a zsidókat, most az az anti...

Trackback: Emberiség és népek írtása zsidó Isten módra 2014.09.02. 08:27:52

Egy erkölcstelen törvény, ami Simicska Lajos "jogom van hülyének lenni" kijelentésével ellentétesen, megvonja a hülyeséghez való jogot, kicikizése lenne ez a képmontázs.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.09.02. 00:53:44

Ostobaság a zsidótörvények, és a zsidók későbbi deportálása között összefüggést sugallni.
Ez utóbbi ugyanis olyan országokban is bekövetkezett, ahol korábban nem voltak zsidótörvények.Pl: Franciaország, ahol a rendőrségi és belügyi szervek éppoly lelkesen működtek közre, mint nálunk. Hatékonyságukat mutatja, hogy egyetlen nap leforgása alatt tízezer zsidót koncentráltak a párizsi Velodrome stadionba..

röf 2014.09.02. 06:27:08

Valóban, "Elkezdődött".

bontottcsirke 2014.09.02. 06:45:35

Nem szabad felejteni. Ebben van a pénz.

bontottcsirke 2014.09.02. 07:53:38

@Pásztor Miklós: Nem vagy velünk elég toleráns, mert nem szereted a náci kisebbséget tehát te is náci vagy. Különben is cz-vel .

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.09.02. 08:10:39

A történelem ismétli önmagát, Guatemalában már elkezdődött.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.02. 08:19:46

@A megvalósult amerikai ólom..:

Ez így van.

Önmagában a zsidók irtása és a zsidók elleni korlátozások nem következnek egymásból.

Bulgáriában a magyar zsidótörvényeknél is keményebb diszkrimináció volt, ellenben Bulgária mégsem adott ki egyetlen bolgár állampolgár zsidót sem a németeknek.

2014.09.02. 08:50:26

Csak azon elmélkedek minden különösebb hátsó szándék nélkül, hogyha akkoriban korlátozták pl. a médiában való megjelenésüket és utána kiirtottak 6 millió zsidót, akkor miért van ma tele a média velük. Mi lenne ma, ha akkoriban nem történnek meg azek a dolgok. Lenne ma egyáltalán nem zsidó származású ebben az országban vagy Európában? A keresztények lennének az üldözött kisebbség manapság?

látens liberális 2014.09.02. 09:24:31

@roli101: A kérdésre meg is adtad a választ, de vigyázz, ezért komoly büntit is kaphatsz.Habár nem tudom, hogy jelenleg csak a kijelentő tőmondatot, vagy már a kérdést is büntetik-e.

Fejesrob 2014.09.02. 10:23:31

@roli101: Ezen elég sokan elmélkednek. Nem véletlenül tilos nyilvánosan elmélkedni.

Wagem 2014.09.02. 10:31:42

@Pásztor Miklós:
Büszke vagyok arra, ha pont te orr nehéz nácinak szólítasz.
Titeket gyűlöl a fél világ gyerek gyilkosok.
És örülök annak,hogy a fő nácizó öszödi állat,és sex partnerei..bajnai,stb.nem tartoznak közénk.
Ők csak szimpla, hazaáruló gazemberek.

Fejesrob 2014.09.02. 10:57:36

Igen. Az, hogy a zsidók újabb palesztin területre tették rá a kezüket, valahogy nem váltja ki a szankciókat.

nyugatnepe.blogter.hu 2014.09.02. 11:02:38

még is mi volt az oka a háttere az eredete annak a nagyfokú izraelita gyűlöletnek?! mi miatt érezte úgy az egyszerű dolgozó ember, hogy így kell cselekedni?

látens liberális 2014.09.02. 11:17:07

@nyugatnepe.blogter.hu: Szerintem 1919-ben keresendő a válasz.A harmincas évek vége még nem volt olyan messze, hogy ne emlékeztek volna még a magyarok a zsidóforradalomra illetve, amit akkor és ahogyan tettek a magyarokkal.Ezért lehetett az, hogy amikor a sarki fűszerest elvitték, akkor ugyan sajnálkoztak a közvetlen ismerősei/vásárlói/szomszédai, de többet nem tettek érte/ nem akartak tenni érte.Mert ugyan ő ártatlan volt, de a fajtája nem.Féltek és mai is félnek a zsidóktól, mert nem lehet tudni, hogy mikor erősödnek meg megint annyira, hogy rátámadjanak az őslakosokra.
Vajon miért antiszemitázták le Gibson Apokaliptikáját?

Fejesrob 2014.09.02. 11:42:25

@látens liberális:

LISZT FERENC:„A zsidó folytatja a pénz kisajátítását, és az állam torkát pénzeszsákja szájának a szorosabbra vagy lazábbra engedésével fojtogatja. A sajtó minden eszköze a kezében van, hogy a társadalom alapjait szétzúzza. Ő az alapja minden olyan vállalkozásnak, amely a trón ledöntésére, az oltár széttörésére és a polgári jog megszüntetésére irányul.” (Die Israeliten)

rocky_ramone 2014.09.02. 11:57:42

@Wagem: Gyerekgyilkos egy szó, te gumicsizmás. Előbb meg kéne ismerkedni a magyar helyesírás alapvető szabályaival, utána lehet nagymagyarkodni. És nem a fél világ gyűlöli a zsidókat, cigányokat, arab vagy török bevándorlókat (ki melyiket), hanem egy primitív, bunkó csoport, akik minidig másra rázzák az öklüket saját nyomorukért.

Fejesrob 2014.09.02. 12:43:54

@rocky_ramone: Ez valójában egy olyan érv, ami jól hangzik, csak éppen egy marhaság.

A cigány rasszizmus eredője egyszerű elhúzódás, amelynek oka a tömegesebb bűnözés, az emberek nem szeretnek kockáztatni.

A zsidók esetében nincs ilyen, megkülönböztetés, tehát antiszemitizmust emlegetni szimpla ostobaság.

Persze ha egy szélsőséges zsidó határozza meg ki az antiszemita, akkor a fél világ antiszemita, de ez még nem jelenti, hogy neked igazad lenne.

LallR 2014.09.05. 20:38:11

@látens liberális: nem ismerem Gibson Apokaliptikáját, de azt sem tudom mi történt konkrétan a Tanácsköztársaságban... tényleg az izraeliták a baloldal elszánt hívei? és vajon ugyan azt tehették mint a második VH utáni vendettában?
süti beállítások módosítása