HTML

Memento70

A Memento70 a kormány által kiírt Civil Alap pályázaton elnyert támogatásokat visszautasító szervezetek és személyek szövetsége. Célunk, hogy Magyarországon és a határokon túl lehetőséget biztosítsunk minden zsidó és nem zsidó szervezetnek és személynek arra, hogy támogatásukkal mozgalmunk mellé állva kifejezhessék független véleményüket. A hiteles, méltó megemlékezés mindannyiunk ügye. Mi tisztán emlékezünk. http://www.memento70.hu/ 11707024-20386324

Friss topikok

Címkék

1914 (1) Angelo Rotta (1) ártatlanok (1) Aschner Lipót (1) Auschwitz (5) Bajcsy-Zsilinszky Endre (1) Basch Andor (1) Bechtold Károly (1) bemutatkozás (1) betiltottak (2) Bródy Imre (1) bródy sándor (1) Bródy Sándor (1) Carl Lutz (2) csillagosházak (1) d-day (1) Dachau (1) deportálás (4) Eichmann (1) életmenete (1) első (1) emlékezés (1) Farkas István (1) felújítás (2) fénykép (1) Fenyő Miksa (3) foci (1) Fradi (1) Frankl Antal (1) FTC (1) Gaál Béla (1) Gárdi Jenő (1) Glück József (1) Gusztáv király (1) győr (1) György Oszkár (1) hanoar (1) Herzl Tivadar (1) holokauszt (35) Horthy (1) Horthy Miklós (1) I. világháború (1) irodalom (1) Izrael (1) június 6. (1) Karácsony Benő (1) Kasztner-zsidók (1) kiállítás (3) Lakner Artúr (1) levél (1) Lőw Imanuel (1) Lőw Immánuel (1) Magyar Színházi Társaság (2) megem (1) megemlékezés (9) Meseautó (1) Molnár Ferenc (1) moson (1) munkaszolgálat (1) normandia (1) nyíregyháza (1) OMIKE (1) orvos (1) Pécs (2) Petschauer Attila (1) Pius pápa (1) program (9) Radnóti Miklós (1) Révész Béla (1) Rós Hásáná (1) rózsaszín háromszög (1) Sárvár (1) Scheiber Sándor (1) sopron (1) sport (1) Szabadkay József (1) Szatmárnémeti (1) szeged (1) Szentes (1) szeperno (1) színház (2) szombathely (1) tábori levelek (1) tag (3) történelem (2) túlélő (2) új év (1) UTE (1) üvegház (1) Üvegház (1) vers (2) videó (5) Wallenberg (1) Weiner László (1) Weiner Leó (1) Weisz Árpád (1) Címkefelhő

„Hazugságra nem lehet jövőt építeni…”

2014.04.28. 08:11 :: memento70

Konrád György fogalmazta ezt a mondatot videóüzenetében, melyet a 12. alkalommal megrendezett Élet Menete résztvevőinek küldött, az emlékmű kapcsán. Akik eljöttek, azok nem szeretnének hazugságban élni.

Most a Memento70 program is megjelent a meneten, szórólapjainkat szétkapkodták, sok emberrel sikerült beszélgetnünk. Igen, sokkal, mert rengetegen voltak, voltunk ott az Élet Menetén. Nem is lehetett tudni, hogy mennyien, legyen annyi elegendő, hogy több tízezren vonultak, és mondták ki: Soha többet!

Jó volt látni, hogy összegyűltek a Memento70 pultjánál, beszéltek, beszélgettek, mindenki elmondta, hogy milyen jó is az, hogy létrejövőben van egy civil összefogás, ahol tényleg van értelme annak, hogy egyetértenek és együtt értenek emberek. fotó(12).JPG

Ismerősök, barátok, ismeretlenek haladtak végig a Kossuth Lajos utcán, majd a Rákóczi úton. Az út mentén állók pedig szinte mind integettek, köszöntötték a menetben vonulókat. Volt egy néni, aki a Ferenciek terén egy ablakból integetett az embereknek egy házilag készített izraeli zászlóval.

A menetben sétálva egyre több ismerőssel sikerült összekacsintani, de jó, hogy Te is itt vagy pillantással. Az egész vonulásnak volt egy igen méltóságteljes hangulata, hiszen itt, nem skandáltak az emberek semmit, nem fütyültek ki senkit, egyszerűen csendben mentek előre. Ereje van, amikor emberek ezrei, tízezrei csendben végigmennek a város közepén, talán van tanulsága.

Különösen jó volt látni a méltóságteljességet az Élet Menetét megelőzően is a Szabadság téren, ahol a vonulás előtt is összegyűltek az emberek elmondani, hogy nem kérnek egy hazug emlékműből.

életmenete.jpg

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Keleti pályaudvarnál ért véget a menet. Ott lehetett igazán látni, hogy milyen sokan jöttek el, pestiek, vidékiek, magyarok és külföldiek egyaránt. Meglepő volt az is, hogy itt, a beszédek hallgatásakor sem volt más, mint tiszteletteljes taps. Simon Peresz videóüzenetének legfontosabb mondatai voltak: „Nem engedhetünk meg semmiféle olyan megnyilvánulást, amelynek bármi köze van a nácizmus és az antiszemitizmus eszméjéhez!” „A holokauszt fájdalma felejthetetlen, és nem is szabad elfelejtenünk, ezért leckeként kell felhasználnunk a fitalabb generációk számára, hogy óvakodjanak beengedni az antiszemitizmust, a gyűlöletet, a rasszizmust az életükbe.”

Ez azért fontos, mert a Memento70 is azért jött létre, hogy az emlékezetpolitika kultúrájában igyekezzen rendet tenni, mindezt az emberek közös akaratára és áldozatvállalására alapozva. Ezt egészítette ki Douglas Davidson az Egyesült Államokból, aki szerint: bizonyosan fájdalmas a magyaroknak bevallani, hogy a nácik nem egyedül hajtották végre ezeket a deportálásokat…”

Az összes felszólaló hangsúlyozta, hogy a szörnyűségeket elhallgatni, relativizálni nagyon veszélyes, mert ha nem vagyunk tisztában a múltunkkal, a jövőnk sem lesz tiszta. Csak közösen lehet a múltat tisztázni, még akkor is, ha erre egyelőre nem mutatkozik lehetőség.

Nem kellett „emlékművezni”, ahogy Gordon Gábor is elmondta, senki sem érthet egyet a Szabadság térre tervezett emlékművel, de erre is van megoldás.

Mire van szükség?

Szándékra, a párbeszéd elkezdésére, annak végig vitelére! A Memento70 program is a párbeszéd igényére épülve jött létre.

Ma jó volt ott lenni az Élet Menetén, jó volt látni ismerősöket, ismeretleneket, jó volt embereket, EMBEREKET látni!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://memento70.blog.hu/api/trackback/id/tr636093498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása