HTML

Memento70

A Memento70 a kormány által kiírt Civil Alap pályázaton elnyert támogatásokat visszautasító szervezetek és személyek szövetsége. Célunk, hogy Magyarországon és a határokon túl lehetőséget biztosítsunk minden zsidó és nem zsidó szervezetnek és személynek arra, hogy támogatásukkal mozgalmunk mellé állva kifejezhessék független véleményüket. A hiteles, méltó megemlékezés mindannyiunk ügye. Mi tisztán emlékezünk. http://www.memento70.hu/ 11707024-20386324

Friss topikok

Címkék

1914 (1) Angelo Rotta (1) ártatlanok (1) Aschner Lipót (1) Auschwitz (5) Bajcsy-Zsilinszky Endre (1) Basch Andor (1) Bechtold Károly (1) bemutatkozás (1) betiltottak (2) Bródy Imre (1) Bródy Sándor (1) bródy sándor (1) Carl Lutz (2) csillagosházak (1) d-day (1) Dachau (1) deportálás (4) Eichmann (1) életmenete (1) első (1) emlékezés (1) Farkas István (1) felújítás (2) fénykép (1) Fenyő Miksa (3) foci (1) Fradi (1) Frankl Antal (1) FTC (1) Gaál Béla (1) Gárdi Jenő (1) Glück József (1) Gusztáv király (1) győr (1) György Oszkár (1) hanoar (1) Herzl Tivadar (1) holokauszt (35) Horthy (1) Horthy Miklós (1) I. világháború (1) irodalom (1) Izrael (1) június 6. (1) Karácsony Benő (1) Kasztner-zsidók (1) kiállítás (3) Lakner Artúr (1) levél (1) Lőw Imanuel (1) Lőw Immánuel (1) Magyar Színházi Társaság (2) megem (1) megemlékezés (9) Meseautó (1) Molnár Ferenc (1) moson (1) munkaszolgálat (1) normandia (1) nyíregyháza (1) OMIKE (1) orvos (1) Pécs (2) Petschauer Attila (1) Pius pápa (1) program (9) Radnóti Miklós (1) Révész Béla (1) Rós Hásáná (1) rózsaszín háromszög (1) Sárvár (1) Scheiber Sándor (1) sopron (1) sport (1) Szabadkay József (1) Szatmárnémeti (1) szeged (1) Szentes (1) szeperno (1) színház (2) szombathely (1) tábori levelek (1) tag (3) történelem (2) túlélő (2) új év (1) UTE (1) üvegház (1) Üvegház (1) vers (2) videó (5) Wallenberg (1) Weiner László (1) Weiner Leó (1) Weisz Árpád (1) Címkefelhő

Fenyő Miksa

2014.07.28. 15:42 :: memento70

„Szemérmetlenebb hazugsággal, mint a magyar kormány humanizmusnyilatkozata, e háború folyamán, melynek útjai hazugsággal vannak kikövezve, alig találkoztunk.”

fenyőm fiatalon.jpg

A m. kir. minisztérium 10 800/1944. M.E. számú rendelete, a magyar szellemi életnek a zsidó szerzők írói műveitől való megóvása tárgyában.

A betiltottak egyike volt Fenyő Miksa is. 1877-ben született Mélykúton, egy jellegzetes vidéki zsidó családban, amely próbálkozott elfoglalni a helyét a településén, az országában.

1887-től kezdve Pesten élt, itt tanult, 1899-ben szerzett jogi diplomát. 1908-ban Fenyő Miksa a Bristol Kávéházban megalapította a Nyugat irodalmi és kulturális folyóiratot Ignotus Hugóval, aki 1929-ig a lap főszerkesztője volt, és Osvát Ernővel, aki Fenyő Miksával együtt a lap társszerkesztője volt 1929-ben bekövetkezett öngyilkosságáig. Január 1-jén megjelent a NYUGAT folyóirat első száma. A Nyugattal kapcsolatos munka oroszlán része a Szabadság Kávéházban és a New York Kávéházban zajlott. Kritikáival és esszéivel a Nyugat körüli polémiákban aktívan részt vett. A Gyáriparosok Országos Szövetségének előbb másodtitkáraként, majd ügyvezető igazgatójaként mindvégig sokat tett a lap gazdasági támogatásért, fennmaradásáért. 1931–35-ben országgyűlési képviselő. 1938-ban lemondott a gyáriparosok szövetségében viselt állásáról. A német megszállás alatt Budapesten rejtőzködött, 1944. jún. 24. és 1945. jan. 17. közt, mint egy klasszikus polgárember, aki nyomot szeretne hagyni az utókoron, naplót vezetett.

1945-től a Gyáriparosok Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke és kereskedelmi igazgatója lett. 1948 végén külföldre távozott, előbb Rómában, Párizsban, majd 1953-tól New Yorkban élt; 1970-ben Bécsbe költözött Itt halt végül meg 1972-ben.

1944. július 28-án ezeket írta le Fenyő Miksa (Elsodort ország, Magvető Kiadó, Tények és Tanúk sorozat, 1986).

„A magyar kormány a következő kommünikét adta ki: „Azokkal az angol sajtóban az utóbbi napokban megjelent hírekkel kapcsolatban, melyek szerint német vezetéssel a magyarországi zsidók küldöttsége érkezett Isztambulba, hogy ott négyszázezer zsidó kiadásáról tárgyaljanak a szövetségesekkel, illetékes budapesti helyen ismételten rámutatnak arra, hogy ezek a rosszakaratú hírek teljesen légből kapottak. Ezeket a zsidókat az angol sajtóban megjelent hírek szerint a német véderő számára szállított teherautók és egyéb felszerelések ellenében szolgáltatták ki. A magyar kormány eltökélt szándéka, hogy a zsidókérdést véglegesen megoldja. Ezzel kapcsolatban angolszász körök teljes bizonyossággal számíthatnak arra, hogy a zsidókérdés megoldása a humanitás szellemében és oly módon fog megtörténni, amely megfelel a probléma komolyságának és jelentőségének. A nevetséges hírlapi kacsák hatása minden bizonnyal célt téveszt, és újólag csak arra a naivitásra mutat, amellyel az ellenség táborában, sajnos, a magyar viszonyokat megítélik.”

Hát lehet, hogy az amerikai hír nem igaz, viszont az is igaz, hogy ellenségeink táborában a magyar viszonyokat, helyesebben Hitler pribékkormányának cselekedeteit helyesen ítélik meg. Március 19-e óta a magyar kormány a magyar zsidóság százezreit adta, előre megfontolt szándékkal, német gyilkosok kezére. Hogy ezeket a futószalagon elkövetett gyilkosságokat a pápa őszentsége, vagy a svéd király közvetítésére függesztették fel, vagy azért, mert Budapestnek és a többi magyar városnak szétbombázásától tartott, azt nem tudom. Hogy azonban a humanizmus szó Hitler magyar pribékjeinek a szótárából törölve van, az lemérhető a következő eseten is. A Weiss Manfréd-gyár tegnapi bombázásakor az ott dolgozó zsidók nem mehettek le a légoltalmi pincékbe; a munkásöltözőkbe terelték őket, amelyet telitalálat ért, ott pusztultak….

Szemérmetlenebb hazugsággal, mint a magyar kormány humanizmusnyilatkozata, e háború folyamán, melynek útjai hazugsággal vannak kikövezve, alig találkoztunk. Vagy mégis, vitéz Imrédy Béla beszélt Pécsett, s szembeszállt azokkal a világszerte elhangzott vádakkal, hogy Magyarországon több százezer zsidót végeztek ki. „Magyar kézhez egyetlen zsidónak a vére sem tapad” – mondotta az új haza bölcse. (A régi azt mondotta: Ne hazudj!) Mikor leszállt a szónoki emelvényről, hívei gratuláltak e ragyogó reservatio mentalis-hoz.

Egyetlen zsidó vére sem tapadt magyar kézhez. Mert végül is a magyar csendőr azt a százezer vagy kétszázezer vagy háromszázezer zsidót csak a vasúti kocsikba gyömöszölte hogy a németek ezeket üdülőhelyekre vitték vagy gázkamrákba, az nem tartozik ránk. A mi kezünk nem véreződött be…

Milyen barbár frázis ez: right or wrong, my country. Vállalhatok közösséget azzal, amit ez a country ma jelent? Mondhatom, hogy ha lélekben nem is, külső cselekedeteimmel vállalom a felelősséget a szörnyűségekért? Úgy kellene, hogy én is letagadjam ezeket, mint Sztójayék? Én is hangoztassam eljárásuk humanista szellemét? Annak a magyar hazának, mely az én lelkemben él, egyetlen közös vonása nincs Hitler magyar pribékjeinek „humanista szellemű” hazájával, s ha ezt vállalnám, ha erre mondanám: „my country”, akkor árulója volnék annak a másiknak, mely bennem élt attól a perctől kezdve, hogy Petőfi rímjeiben először tűnt szemembe, szívembe ez a szó: haza…

S most vállaljam ezt a countryt, ahogy alantas szellemű és alávaló emberek a maguk képére teremtették? S ha ők Kassa német bombázóira azt hazudják, hogy oroszopk voltak, akkor hazudjak velük? Ha Újvidéken zsidókat, szerbeket gyilkolnak, akkor a gyilkos csendőrökkel együtt valljam, hogy ezek a magyar állam biztonsága ellen összeesküdtek? Ha zsidókat deportáltak, akkor mondjam, hogy ezek – úgy, mint én magam is – leadóállomásokat szereltek kályháikba, és ha zsidó munkásokat a bombák alá parancsolják, akkor hirdessem, hogy ez humanista szellem, s az ő countryjuk a szépség, jóság, igazság birodalma? Nem, ezt soha, inkább legyen a Gestapo-legényeknek igazuk, akik házmesteremnek azt mondották, hogy hazaáruló vagyok…

www.memento70.hu

 

5 komment

Címkék: betiltottak Fenyő Miksa

A bejegyzés trackback címe:

https://memento70.blog.hu/api/trackback/id/tr326552007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.Gordon Gekko. 2014.07.29. 17:15:48

A Magyarországi Zsidó Tanács Stern Samu vezetésével irányította a deportálásokat.

Tehát Fenyő Miksa hazudik mit egy rendes zsidó amikor ezt a magyar kormány nyakába igyekszik varrani, aki befogadta őt mocsok zsidó létére.

Krisz11 2014.07.29. 18:46:32

Biztos, hogy nem véletlenül tiltotta be a magyar állam.

látens liberális 2014.07.29. 20:44:29

Így fényképről nagyon 19-es direktórium-kompatibilis.

vamá 2014.07.29. 22:20:44

@.Gordon Gekko.: a zsidók deportálását a magyar kormány rendelte el Horthy jóváhagyásával és a véreskezű csendőrök hajtották végre. Nem érdemes hazudozni, előbb utolérnek, mint a sánta kutyát.

rapitzsuakoloh 2014.07.29. 22:47:11

@látens liberális:
Általában a zsidrákok pofája mind beleillik kohn béla dicső országpusztításának képébe.
süti beállítások módosítása